AKVA FLS Avlusingssystem er utviklet av Flatsetsund Engineering AS, som leverer ulike typer industriutstyr til oppdrettsnæringen. Alt salg av FLS-avlusningssystem samt FLS veie- og tellesystem i Norden vil gå gjennom AKVA group.

Denne avlusingsmetoden setter fiskevelferd i høysetet

Den skånsomme, varme- og kjemikaliefrie lusebehandlingen fjerner 95 prosent av kjønnsmoden lus og bidrar til at fisken tar til seg fôr igjen samme dag som avlusingen har funnet sted.AKVA FLS Avlusingssystem bruker ingen bevegelige deler, ingen varmebehandling og ingen kjemikalier for å avluse fisken.Fisken blir transportert gjennom en avluselinje og behandlet med saltvann under lavt trykk i et lukket system før den leveres tilbake til merden. Behandlingstiden er to sekunder med 10-15 sekunders total transporttid.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ubehandlet fisk ledes inn i avluserlinja og går først gjennom AKVA FLS Telle- og Veiesystem for optimal kontroll og dokumentasjon. Selve behandlingen foregår i lukkede lavtrykkskamre, hvor fisken blir behandlet med sjøvann med et trykk fra 0,2 - 0,8 bar. Behandlingen tar kun to sekunder før fisken føres videre ut i linja og tilbake til merden. Fisken skilles fra behandlingsvannet før den blir levert i merden. Behandlingsvannet blir sugd tilbake og filtrert ombord for total oppsamling av lus.

Dokumenterte resultater

Denne meget skånsomme behandlingsmetoden har dokumenterte resultater:

  • Systemet fjerner 90 prosent av bevegelige lus, 95 prosent av
  • kjønnsmoden lus og 70 prosent av fastsittende lus
  • Behandlingen medfører en svært lav dødelighet på kun 0,1 prosent

Den skånsomme behandlingen bidrar til at fisken tar til seg fôr igjen samme dag som avlusingen har funnet sted

– Vi er opptatt av at teknologien vi leverer skal fremme god biologi. Dette er en avlusingsmetode som setter fiskens velferd i høysetet, hvor det kun blir brukt sjøvann til transport og behandling, sier AKVA groups salgsdirektør Hans-Øyvind Sagen. 

Skånsom også for rensefisk

AKVA group har i lengre tid forhandlet luseforebyggende teknologi, som tubenot, undervannsfôrer og undervannslys. Nå er sortimentet utvidet med et avlusingstilbud etter at AKVA group nylig inngikk et salgssamarbeid med Flatsetsund Engineering. 

– Kundene våre tar fiskevelferd på alvor og når behovet for avlusing melder seg er det viktig for dem at behandlingen skjer så skånsomt som mulig. Erfaringer har vist at behandlinger med AKVA FLS Avlusingssystem kun medfører en dødelighet på rundt 0,1 prosent. Systemet er også skånsomt mot rensefisk, så det er ikke nødvendig å sortere fisken før behandlingen starter, sier Hans-Øyvind Sagen, og legger til:  

– God fiskevelferd, kombinert med at systemet er enkelt og effektivt å bruke, gjør at vi har stor tro på dette produktet. 

Modent system

AKVA FLS Avlusingssystem er utviklet av Flatsetsund Engineering AS, som  leverer ulike typer industriutstyr til oppdrettsnæringen.

Den første versjonen av avlusingssystemet ble introdusert tidlig på 2000-tallet, og i 2018 ble den 10. generasjonen lansert med en ny tilleggsfunksjon for total oppsamling av lus.

- Systemet kan brukes i alle temperaturer, er lett å desinfisere og gir deg full kontroll på biomassen. Det har trinnløs justering av alle vannstrømmer med frekvensstyrte pumper og fjernstyrte ventiler, og alle funksjoner overvåkes og styres via en berøringsskjerm i kontrollrommet, sier Lars Georg Backer, viseadministrerende direktør i Flatsetsund Engineering.   

Ubehandlet fisk ledes inn i avluserlinja og går først gjennom AKVA FLS Telle- og veiesystem for optimal kontroll og dokumentasjon. Selve behandlingen foregår i lukkede lavtrykkskamre, hvor fisken blir behandlet med sjøvann med et trykk fra 0,2 - 0,8 bar. Behandlingen tar kun to sekunder før fisken føres videre ut i linja og tilbake til merden. Fisken skilles fra behandlingsvannet før den blir levert i merden. 

Behandlingsvannet blir sugd tilbake og filtrert ombord for total oppsamling av lus.