Anders Sæther (leder teknisk og kvalitet, MHRM), Robert Skarpnes (Operasjonskoordinator, MHRM), Terje Olsen (Produksjonssjef, MHRM). Foto: Marine Harvest.

Her er lakselusens nye fiende

Marine Harvest kjører i gang verdens største avlusningssystem. 40 meter lang og 12 meter bred. Den nye superbåten «Frøy Fighter» skal ta opp kampen mot lakselusen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marine Harvest kjører nå i gang verdens største avlusningssystem. Systemet er bygd oppå båten «Frøy Fighter» og er basert på avlusingsteknologien Thermolicer. Båten, som er det største servicefartøyet som er levert til havbruksnæringen, er spesialbygd for formålet og utrustet ved Sletta Verft i Aure på Nordmøre, melder selskapet i en pressemelding.

- Dette blir ett av totalt fire ikke-medikamentelle systemer vi vil ha i drift i år, og vi er overbevist om at denne ressursen blir et effektivt verktøy i kampen mot lusa, sier Ørjan Tveiten, regiondirektør i Marine Harvest.

Behandler flere merder 

Enheten vil ha en samlet kapasitet på om lag 200 tonn per time, og vil dermed kunne behandle flere merder i døgnet.

- Vi har valgt å sette opp systemet med både vakuumpumper og sneglehuspumpe for å ha maksimal effekt og fleksibilitet, sier Anders Sæther, leder for kvalitet og teknologi i Marine Harvest region Midt.

Regiondirektør Ørjan Tveiten. Foto: Marine Harvest.

Frøy Fighter skal i utgangspunktet gå i Midt-Norge mellom Hustadvika og Vikna, og vil til en hver tid ha et mannskap på syv personer. Marine Harvest eier utstyret og leier båten av Frøy Akvaressurs.

  • Marine Harvest er Norges største matprodusent og verdens største produsent av oppdrettslaks.
  • Selskapet er representert i 24 land og har til sammen 12 500 ansatte.
  • Marine Harvest har hovedkvarter i Bergen og er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange (NYSE).