Lørdag hadde Sølvtrans dåp for søsterskipet til Ronja Azul. En festkledd Robin Halsebakk, daglig leder i Sølvtrans, kunne og feire kontrakt med Hofseth Aqua og Roger Hofseth. Lederne mener den nye avtalen er god for både Hofseth og Sølvtrans. Foto Hofseth.

Hofseth Aqua inngår avtale med Sølvtrans

Hofseth har gjort en avtale med Sølvtrans om å leie den helt nye brønnbåten Ronja Azul. – Det skal sikre at vi hele tiden har den beste teknologien til å håndtere fisk i Storfjorden, sier Roger Hofseth i Hofseth Aqua.

Publisert Sist oppdatert

Han påpeker at best mulig fiskehelse er det som lønner seg mest, når man driver med oppdrett av fisk.

- Derfor har vi brukt mye ressurser de siste to årene på å bygge nye flåter og byttet om på lokaliteter I Storfjorden. Nå tar vi og i bruk den nyeste og mest skånsomme måten å blant annet avluse fisk på. Sølvtrans har stort søkelys på at det skal være mest mulig skånsom håndtering av fisk på sine nye brønnbåter. Det er og viktig at behandling skjer raskt slik at lusa ikke rekker å spre seg, sier han i en pressemelding. 

Daglig leder i Sølvtrans Robin Halsebakk sier de svært glade for å ha inngått kontrakt med Hofseth Aqua om levering av brønnbåttjenester.

- Det er helt klart viktig for oss i Sølvtrans, som har vårt hovedkontor i Ålesund, å få denne kontrakten i vårt eget nærområde. For oss står fiskevelferd og biosikkerhet i fokus, sier Halsebakk. 

Naturlig avlusning med ferskvann fra fjellene

Naturgitte forhold med mye snø på fjelltoppene gjør at det vil komme mye ferskvann i Storfjorden i løpet av våren og sommeren.

- Det gir fisken veldig gode forhold fremover, og lite lus på fisk. Det gjør at vi ikke venter at det blir nødvendig å avluse før selskapet får Ronja Azul tilgjengelig fra i høst, sier han. 

Systemet for avlusning som Hofseth bruker i dag ble utviklet i 2016, og har fungert bra. Nå ønsker selskapet likevel å være i forkant og sikre at rask og effektiv behandling vil holde fjorden mest mulig ren hele året.

- Ved at Sølvtrans hjelper oss med det som de er veldig gode på, kan vi konsentrere oss om det vi er best på, sier Roger Hofseth.

Bedre forhold i Nordvest

Oppdrettsselskapet skriver at vurderingen som styringsgruppen for lakselus-påvirkning leverte til Nærings- og fiskeridepartementet, viser at det i 2021 var nærmere lav enn høy lakselus-indusert dødelighet i området mellom Stadt og Hustadvika. Det gjør at det er ventet at produksjonsområdet vil få grønt eller oransje lys i løpet av året. Vurderingen viser at situasjonen er bedre på Sunnmøre enn i Romsdal.

- For Hofseth som både har fire FoU-konsesjoner og visningskonsesjon er det svært viktig å ligge i front på utviklingen i havbruksnæringen. Vi ønsker fisk som vokser raskt fordi den har det bra. Avtalen med Sølvtrans er bra for å få til en slik utvikling, sier Roger Hofseth.

Når Hofseth ikke benytter båten, skal Sølvtrans leie ut båten til andre som trenger den.