Cecilie Sviland Walde har regnet på hvor mye tilvekst fisken taper som følge av at den utsettes for sulting i forkant av avlusninger, og at den, avhengig av behandlingsform, bruker litt tid på å komme tilbake til samme tilvekstrate som før sultingen. Foto: Pål Mugaas Jensen

Så mye taper oppdretterne på tilvekst ved avlusning

Frisk Fisk 2022: Skal det avluses må det sultes i forkant. Fisken bruker også tid på å starte å spise igjen etterpå. Alt dette gir et betydelig tap av tilvekst har forskere nå funnet ut.

Publisert Sist oppdatert

Cecilie Sviland Walde ved Veterinærinstituttet presenterte under forskningskonferansen Frisk Fisk resultater fra en større datainnsamling hun og andre kollegaer har gjort.

- Vi har undersøkt effekten på tilvekst ved ulike avlusningsoperasjoner på grunnlag av data fra tre store oppdrettsselskap i Norge.

Dataene de har innhentet beskriver produksjon av atlantisk laks på merdnivå i perioden 2014 til 2019.

Avlusningsoperasjonene ble delt i seks ulike behandlingsmetoder: termisk, mekanisk, hydrogenperoksid, medikamentell, ferskvanns -og kombinasjonsbehandlinger.

- Vi analyserte 2 530 avlusningsoperasjoner av 635 fiskegrupper fordelt på 97 anlegg. Vi har data fra 10 av 13 PO-er, mens hovedtyngden kommer fra PO 3-7, fortalte hun.

Effekten på tilvekst ble målt som endring i termisk vekstkoeffisient (TGC/VF3) 14 dager etter behandling.

- Vi så en negativ endring i vekst i etterkant av alle de seks behandlingsmetodene, sa hun.

De fant ut at for medikamentell behandling tar det tre dager før medianen av fiskegruppene er tilbake til samme tilvekstrate som de hadde før behandling, mens for termisk tar dette rundt 11 dager og for mekanisk 8 dager.  Forskjellen mellom de medikamentelle og de ikke-medikamentelle var signifikant, mens det ikke var signifikant forskjell mellom termisk og mekanisk behandling.

- Det er mange faktorer som påvirker tilveksten, og vi har satt noen av de viktigste inn i en statistisk modell for å vurdere hvordan de påvirker tilveksttapet etter avlusing. Den statistiske analysen bekrefter at behandlingstype har en betydelig effekt på tilvekstraten, der termisk og mekanisk behandling har størst negativ effekt, sa hun.

Taper 200 gram på en behandling

Effekten av behandlingen forverres jo større fisken blir.

- Estimatene fra regresjonsanalysen viser at dersom en kunne unngått én ikke-medikamentell avlusning og 7 sultedager i forkant, kunne man for en 3 kgs fisk ved 10 grader, potensielt hatt en ekstra tilvekst på vel 200 gram per fisk over en 14 dagers periode.

For en merd på 150 000 fisk er tapet da vel 30 tonn, eller 6 % av den totale biomassen, etter én avlusning.

Et annet funn var at det var svært stor variasjon mellom de som opplevde størst tapt tilvekst og de med minst.

- Kan man gå fra å være blant de 5 % dårligste til å være midt på treet kan man få nesten 75 gram ekstra per fisk. Er man fra før midt på treet og klarer å strekke seg dit de 5 % beste befinner seg kan man hente nest 60 gram. Kan man gå hele veien fra å være der de med 5 % dårligst er i dag, til dit de med 5 % best er, så er det altså vel 130 gram med mer tilvekst etter hver en behandling (3 kgs fisk på 10 grader), sa hun.

Dette utgjør utvilsomt viktige innspill i debatten om bruk av ulike avlusingsmetoder.

- Det vi nå trenger å finne ut av er hva det er som gjør at det er så store forskjeller mellom oppdretterne og de ulike behandlingene, konkluderte Walde.