Illustrasjonsfoto merd.

Alle klager på kapasitetsøkning avvist av Mattilsynet

Det ble søkt om kapasitetsøkning for 43 lokaliteter. 12 oppfylte kriteriene, mens 31 gjorde det ikke og fikk avslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærings- og fiskeridepartementet fastsatte 22. desember 2017 forskrift for å tilby vekst for produksjonskapasitet i norsk lakse- og ørretoppdrett i 2018.

De skriver i en pressemelding at i tilbudet om 2 % vekst har kun selskaper i de grønne produksjonsområdene fått tilbud om å søke. Disse søknadene behandles av fylkeskommunene.

Når det gjelder tilbudet om inntil 6 % vekst, har alle områder lov til å søke så lenge de oppfyller kriterier for vekst på lokaliteten.

43 søknader

Søknadsfristen var 31. januar 2018 og det kom inn søknader på 43 lokaliteter.

Av de 31 aktørene som fikk avslag på søknaden om kapasitetsøkning, var det 17 av disse som klaget på avslaget. Samtlige av klagene ble avslått av mattilsynet.

Mattilsynets oppgave er å vurdere om kriteriene for å oppnå kapasitetsøkning etter § 12 i forskrift om kapasitetsøkning er oppfylt. Kort sagt knytter dette seg til lakselussituasjonen i oppdrettsanlegget. Det er klagerett på Mattilsynets vedtak og klagefrist løper fra vedtakstidspunktet.

Når Mattilsynet er ferdig med sine vurderinger gjenstår videre behandling i Fiskeridirektoratet og fylkeskommunene før fylkeskommunene fatter endelig vedtak i sakene.

Dersom kriteriene for kapasitetsøkning er oppfylt, må det gjøres en beregning av størrelse på tilbud om kapasitetsøkning mv.

Dersom kriteriene for kapasitetsøkning ikke er oppfylt, skal fylkeskommunen avslå søknaden.