Satser på betongflåteproduksjon

- Sjæsterk har gått fra å være en bigeskjeft til noe som skal satses fullt på, sier Svein Eian. Administrerende direktør i Backe Bergen

Publisert Sist oppdatert

Det var på bakgrunn av en omorganisering i 2013 ble det bestemt at Sjøsterk skal satses på. Eian mener at betongflåteproduksjon i flere år vært et område som har fått for lite fokus fra Backe Bergen.

- Men i desember i fjor kjøpte vi dokken vi tidligere har leid. Oppkjøpet av den med lager, er bare det første steget for en fornyet satsing på betongflåter, flytekaier og bølgedempere. Å ha vårt eget er viktig for oss nå som vi satser, sier han.

Følger oppdretters ønsker

Han forteller videre at bedriften skreddersyr flåtene etter kjøpers ønsker.

Her bygges en flåte i dokken på Stamsneset, utenfor Bergen. Foto: Backe Bergen

- Hvor lang byggetid flåten har varierer alt ifra 3-9 måneder, ut ifra preferansene. Vi ser jo det at oppdrettsflåtene tar litt tid, ettersom det ofte er mye utstyr og kanskje bebyggelse på flåten, sier han.

Bedriften har bygd flåter i førti år og holder for tiden på med bygging av nummer 83.

- Vi kan bygge opptil fire flåter på en gang ettersom dokken er på 90 x 25 meter. Det sammen med vår lange erfaring gir oss en unik posisjon i markedet. Nettopp på grunn av kompetansen vår kan vi prosjektere sammen med oppdretterne, sier han.

100 års levetid

Hvorfor man skal velge betongflåter fremfor andre alternativer på markedet mener Eian er soleklart.

- Flåtene har for eksempel god stabilitet som forbedrer Hms-situasjonen i en oppdrettsituasjon. Flåtene har også mindre vedlikehold enn alternativene i tillegg til en lang levetid, sier han.

Han forklarer videre at flåten de bygger nå har bølgedemping og en levetid på 100 år.

- På oppdrettsflåtene som blir godt brukt setter vi en garantert levetid på 50 år, men den kan vare mye lengre. Det er litt spesielt med oppdrettsflåtene ettersom de underveis kanskje må oppgraderes etter myndighetskrav, forklarer han.