Cermaq lokalitet i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Cermaq.
Cermaq lokalitet i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Cermaq.

Ny bærekraftsrapport for havbruk

Global Salmon Initiative (GSI) lanserte i dag sin femte bærekraftsrapport for havbruksnæringen. Denne viser blant annet at GSI-medlemmer har redusert bruken av medisinske lusebehandlinger med 40 % de siste fem årene.

Publisert

GSI- rapporten deler data fra 2013 – 2017 årene, fra 17 ulike oppdrettselskap, fra åtte ulike regioner fra hele verden. 

Global Salmon Initiative (GSI) lanserte torsdag sin femte bærekraftsrapport for havbruksnæringen.
Global Salmon Initiative (GSI) lanserte torsdag sin femte bærekraftsrapport for havbruksnæringen.

- Som GSI-medlemmer handler vår forpliktelse om å forbedre vår sosiale og miljømessige ytelse, og vi vet at åpenhet er  viktig , og kan få oss dit vi vil i fremtiden, sier Gerardo Balbontin, GSI Co-Chair og administrerende direktør i Blumar i en pressemelding.

Aaron McNevin, WWFs globale akvakulturleder sier alle aspekter av matproduksjon kommer med utfordringer.

- Det er viktig at vi alle tar ansvar for å redusere tap av biologisk mangfold. Når det gjelder akvakultur, er det en av de raskest voksende metodene for å produsere mat i verden. GSIs engasjement er et bevis på at de er forpliktet til å bygge en bærekraftig fremtid. Med fem års miljødata, er det lovende å se positive trender. Vi ser frem til at industrien fortsetter veien fremover, samt øker ASC-sertifiseringen til 100 prosent, sier McNevin i meldingen. 

Cermaqs administrerende direktør Geir Molvik. Foto: Cermaq.
Cermaqs administrerende direktør Geir Molvik. Foto: Cermaq.

- Cermaq mest åpne 

Cermaq er en av grunnleggerne av GSI, og er vurdert som det mest åpne sjømatselskapet globalt.

- Vi er glade for at næringen i å bevege seg mot mer åpenhet og stolt av hva GSI har oppnådd på dette området, sier Cermaqs administrerende direktør i Cermaq, Geir Molvik i en melding. 

- Bærekraftsrapportering er avgjørende for å bygge, og opprettholde tillit blant folket og samfunn involverte i vårt arbeid, samtidig som det holder oss ansvarlige for hverandre, legger han til.

Høydepunkter fra rapporten er:

  • Oppdrettslaks fortsetter å være en av de mest effektive former for proteinproduksjon - med det laveste karbonavtrykket og har lavest fôrkonvergensforhold.
  • Over 40% av GSI-produksjonen er nå sertifisert til Aquaculture Stewardship Council (ASC) sertifisering. For fem år siden var det ingen oppdrettere sertifisert i denne standarden. 
  • På grunn av økt bruk av ikke-medikamentelle behandliner og “beste praksis” mot lakselus har GSI-medlemmene i løpet av 5-årsperiode redusert bruken av medisinske lusbehandlinger med 40 %. 
  • GSI-medlemmene har over perioden redusert bruken av fiskeolje og fiskemel med henholdsvis 16% og 15% 
  • Rapporterte GSI-medlemmer viser et spekter av fellesskapsprosjekter som fremhever betydelige bidrag lokalt og nasjonalt samfunn.

Les hele rapporten her.