Cermaq lokalitet i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Cermaq.

Ny bærekraftsrapport for havbruk

Global Salmon Initiative (GSI) lanserte i dag sin femte bærekraftsrapport for havbruksnæringen. Denne viser blant annet at GSI-medlemmer har redusert bruken av medisinske lusebehandlinger med 40 % de siste fem årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

GSI- rapporten deler data fra 2013 – 2017 årene, fra 17 ulike oppdrettselskap, fra åtte ulike regioner fra hele verden. 

Global Salmon Initiative (GSI) lanserte torsdag sin femte bærekraftsrapport for havbruksnæringen.

- Som GSI-medlemmer handler vår forpliktelse om å forbedre vår sosiale og miljømessige ytelse, og vi vet at åpenhet er  viktig , og kan få oss dit vi vil i fremtiden, sier Gerardo Balbontin, GSI Co-Chair og administrerende direktør i Blumar i en pressemelding.

Aaron McNevin, WWFs globale akvakulturleder sier alle aspekter av matproduksjon kommer med utfordringer.

- Det er viktig at vi alle tar ansvar for å redusere tap av biologisk mangfold. Når det gjelder akvakultur, er det en av de raskest voksende metodene for å produsere mat i verden. GSIs engasjement er et bevis på at de er forpliktet til å bygge en bærekraftig fremtid. Med fem års miljødata, er det lovende å se positive trender. Vi ser frem til at industrien fortsetter veien fremover, samt øker ASC-sertifiseringen til 100 prosent, sier McNevin i meldingen. 

Cermaqs administrerende direktør Geir Molvik. Foto: Cermaq.

- Cermaq mest åpne 

Cermaq er en av grunnleggerne av GSI, og er vurdert som det mest åpne sjømatselskapet globalt.

- Vi er glade for at næringen i å bevege seg mot mer åpenhet og stolt av hva GSI har oppnådd på dette området, sier Cermaqs administrerende direktør i Cermaq, Geir Molvik i en melding. 

- Bærekraftsrapportering er avgjørende for å bygge, og opprettholde tillit blant folket og samfunn involverte i vårt arbeid, samtidig som det holder oss ansvarlige for hverandre, legger han til.

Høydepunkter fra rapporten er:

  • Oppdrettslaks fortsetter å være en av de mest effektive former for proteinproduksjon - med det laveste karbonavtrykket og har lavest fôrkonvergensforhold.
  • Over 40% av GSI-produksjonen er nå sertifisert til Aquaculture Stewardship Council (ASC) sertifisering. For fem år siden var det ingen oppdrettere sertifisert i denne standarden. 
  • På grunn av økt bruk av ikke-medikamentelle behandliner og “beste praksis” mot lakselus har GSI-medlemmene i løpet av 5-årsperiode redusert bruken av medisinske lusbehandlinger med 40 %. 
  • GSI-medlemmene har over perioden redusert bruken av fiskeolje og fiskemel med henholdsvis 16% og 15% 
  • Rapporterte GSI-medlemmer viser et spekter av fellesskapsprosjekter som fremhever betydelige bidrag lokalt og nasjonalt samfunn.

Les hele rapporten her.