Mowi-sjef Ivan Vindheim sier han er stolt og ydmyk over resultatet og kåringen.

Topper bærekraftkåring for femte år på rad

Norske oppdrettsselskaper dominerer nok en gang i listen over bærekraftige proteinprodusenter, med Mowi øverst for femte år på rad.

Publisert Sist oppdatert

«Coller FAIRR Protein Producer Index» vurderer de største kjøtt-, meieri- og oppdrettsprodusentene i verden. Rangeringene for hvert av de 60 børsnoterte selskapene som vurderes, bestemmes av en risiko- og mulighetssvore på tvers av miljømessige, sosiale og styringsrelaterte kriterier, inkludert klimagassutslipp, avskoging og mattrygghet.

De siste fire årene har Mowi stukket av med kåringen som verdens mest bærekraftige proteinprodusent, og 2023 ble heller ingen unntak, da Mowi topper listen for femte gang på rad.

- Dette viser igjen at Mowi er i forkant av bærekraftig matproduksjon. Jeg er stolt og ydmyk over å lede en organisasjon som er en anerkjent leder innen bærekraftig matproduksjon, uttaler Mowi-sjef Ivand Vindheim på Mowi sin nettside om kåringen.

På merdkanten på en av Mowi sine lokaliteter.

- Vårt endelige mål er å frigjøre potensialet til havet for å produsere mer mat til en voksende verdensbefolkning på en måte som respekterer planeten vår, så vi er ekstremt stolte over å bli kåret til den mest bærekraftig proteinprodusenten og se vårt harde arbeid anerkjent igjen, legger også bærekraftsansvarlig i Mowi, Catarina Martins til.

Norsk laks på topp

Mowi er heller ikke det eneste oppdrettsselskapet man finner høyt oppe på listen. Lerøy og Grieg Seafood stakk nemlig av med henholdsvis andre og tredje plass, etterfulgt av Bakkafrost på sjette plass, og SalMar på syvende plass. 

I rapporten heter det at akvakultur fortsetter å være den matproduserende sektoren med den høyeste årlige veksttakten. Miljøendringer, befolkningsvekst og en nedgang i naturlig forekommende fiskerier og tilgjengeligheten av mat antyder at kyst- og åpentvannsakvakultur vil fortsette å spille en økende rolle i matsikkerheten i årene som kommer. Imidlertid stiller organisasjonen seg bekymret til utfordringer knyttet til miljøpåvirkningen av avfall som genereres fra "fôringsbaserte" akvakultursystemer - inkludert atlantisk laks, som er hovedfokuset for akvakultur i indeksen.

- To hovedstrømmer av avfall er til stede i disse operasjonene: ufordøyd fôr og avføring generert av laksen. FAIRR's analyse har vist at europeiske bransjelederes åpenhet knyttet til mål knyttet til avfall og forurensning i akvakultur er solid. Dette indikerer at de best ytende selskapene tar dette problemet på alvor, uttales det i rapporten.

I august kunngjorde PwC klimaindeksen for 2023 under Arendalsuka. Her kom det frem at Lerøy, såvel som Mowi og SalMar var tre av ni norske selskaper som kutter i tråd med Parisavtalen.