Mowi sin lokalitet Brattholmen. Her produseres en av verdens mest bærekraftige proteinkilder. Foto: Mowi
Mowi sin lokalitet Brattholmen. Her produseres en av verdens mest bærekraftige proteinkilder. Foto: Mowi

Laks knuser kjøttproduksjon i ny måling

Mowi går igjen helt til topps i kåringen av verdens mest bærekraftige proteinprodusenter. Flere giganter innen kjøttproduksjon får stryk i samme måling. 

Publisert

Mowi er den mest bærekraftige aksjen du kan kjøpe innen proteinproduksjon. 

Det mener investornettverket FAIRR, som med sin årlige Collier FAIRR Protein Index rangerer verdens største børsnoterte proteinprodusenter på bærekraft. Det var E24 som først omtalte saken.

I proteinindeksen for 2020 finner man også andre selskaper som færøyske Bakkafrost på tredje plass, Grieg Seafood på sjette plass og Lerøy på åttende plass. I alt er det syv lakseoppdrettere inne blant topp 20. Dette er andre år på rad at Mowi topper listen. 

- Ikke meningsfulle mål

Oppdrettsnæringen får ofte kritikk for forhold knyttet til forurensing, fiskevelferd, rømming fra merdene og negativ påvirkning på villaksen. FAIRRS gjennomgang av 60 børsnoterte produsenter av animalsk protein globalt, med en samlet markedsverdi på 338 milliarder dollar, tyder imidlertid på at det er andre næringer som har betydelig flere svin på skogen.

Selskapene rangeres i forhold til ti ESG-relaterte kriterier, inkludert klimagassutslipp, avskoging, antibiotikabruk og arbeidsforhold.

For eksempel heter det i FAIRRs rapport at 86 prosent av de store kjøtt- og meierileverandørene ikke har satt meningsfulle mål for reduksjon av klimagasser.

Godt rustet bransje

I covid-19 året 2020 har FAIRR også rangert selskapene etter hvor godt rustet de er for å håndtere risiko knyttet til pandemier. Også her kommer lakseoppdrett best ut.

Videre kategoriseres nesten 70 prosent av selskapene i utvalget som «høy risiko» med tanke på dyrevelferd, og her kommer kylling- og eggprodusenter spesielt dårlig ut.

Se hele oversikten her.