I undersøkelsen bekrefter fôrprodusentene at pris og tilgang var avgjørende for reduksjonen av marint protein. Foto: Pixabay.
I undersøkelsen bekrefter fôrprodusentene at pris og tilgang var avgjørende for reduksjonen av marint protein. Foto: Pixabay.

Dette er avgjørende for å redusere marint protein

Pris og tilgang var avgjørende for reduksjonen av marint protein i dagens laksefôr, men redusert bruk av soya vil kunne øke næringens miljømessige bærekraft og omdømme.

Publisert

Denne artikkelen er skrevet av: Vebjørn Andreassen, Student ved NMBU - Universitetet i Ås, Fakultet for Biovitenskap

Alger, insektmel, restråstoff fra landdyr og GMO-råvarer kan bli viktige bidragsytere til fremtidens laksefôr. Dette svarer fôrindustrien i en spørreundersøkelse utført i forbindelse med en bacheloroppgave ved NMBU, Universitetet i Ås.

Dagens laksefôr er en sammensatt oppskrift, sammenlignet med den på 1990-tallet da fiskemel og fiskeolje utgjorde 90 % av fôret. I dag utgjør marine ingredienser omtrent 30 % av fôret, mens resten av fôret består av vegetabilske ingredienser som for eksempel soyaproteinkonsentrat (SPC) som utgjør mesteparten av proteinet.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP