Bakkafrost-anlegg på Færøyene. Foto: Bakkafrost.

Mistanke om ILA hos Bakkafrost

En rutinemessig prøve foretatt av færøyske veterinærmyndigheten på Bakkafrost sin lokalitet Hvannasund Nordur har resultert i mistanke om ILA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mistanken oppsto etter at prøver av fisk i en av merdene indikerte smitte av det såkalte HPR-del ILA-viruset. Bakkafrost forbereder seg på å ta nødvendige tiltak, heter det i en melding fra selskapet nå i ettermiddag..

Veterinærmyndighetene vil ta flere prøver av fisk i den aktuelle merden og i alle de andre merdene på lokaliteten. Resultatene av disse testene blir tilgjengelige iløpet av de kommende dagene.

Lokaliteten Hvannasund Nordur inneholder 1,2 millioner fisk med en gjennomsnittsvekt på omtrent 0,54 kg. Total biomasse er ca 665 tonn.

Dersom prøvene bekrefter ILA-virus, er det et alvorlig tilbakeslag for myndighetene og oppdrettsnæringen på Færøyene. Mye arbeid er lagt ned i å opprettholde den gode biologiske situasjon som har preget laksenæringen på Færøyene i en årrekke. Regelmessig prøvetaking og tester for ILA er utført på alle anlegg de siste 12 årene.

Bakkafrost forventer å sende ut en børsmelding når de endelige resultatene fra prøvene foreligger. Da vil det også bli klart hvilke handlingsalternativer som foreligger.