Bakkafrost er en av bedriftene som blir rammet av korona-panikken i Kina. Foto: Bakkafrost

- Flere nye smittede legger en demper på markedet

Det har blitt trukket tilbake laks fra butikkhyllene etter en oppblomstring av nye covid-19 tilfeller, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det har de siste dagene vært nye utbrudd av COVID-19 i Beijing og myndighetene tar nå grep med nedstenging for å forhindre videre smittespredning. Det siste utbruddet rapporteres å stamme fra et kjøttmarked og er også funnet på en skjærefjøl for importert laks.

I følge nyhetstjenesten Global Times China, har aktører i dagligvarehandelen som Hema (AliBaba), Carrefour og Walmart trukket tilbake laks fra butikkhyllene og det rapporteres også om at japanske restauranter som selge sushi/sashimi er spesielt hardt rammet.

Skjermdump fra Nordea sin morgenrapport.

- Det er absolutt ingen ting som tyder på at laksen i seg selv skulle være bærer av viruset og ifølge eksperter har det også formodningen mot seg, i det laksen er en vekselvarm art som lever i kaldt sjøvann. Men effekten i markedet på kort sikt kan bli negativ med en andre bølge av kanselleringer på kun fire måneder, noe som særlig vil ramme den største fisken (fra 5-6 kilo oppover) som er det som hovedsakelig eksporteres til Kina, skriver Nordea i sin morgenrapport tirsdag.

Importert mat anses i Kina som tryggere enn lokalprodusert mat, fordi sistnevnte ofte har vært involvert i matskandaler de siste årene. Kina står for rundt 4% av verdens laksekonsum målt tonn og anslagsvis 6-7% målt i verdi.