Regin Jacobsen i Bakkafrost sier at han følte selskapet måtte ta et steg tilbake i forhold til eksport til Russland. Foto: Bakkafrost.

Stopper salg av laks til Russland: - Vi er sjokkert

Det færøyske selskapet Bakkafrost har sluttet å selge laks til Russland etter invasjonen av Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Moskva stoppet import av laks fra Skottland, Europa og Island i 2014 som gjengjeldelse for sanksjoner som ble innført etter landets annektering av Krim, men selskaper på Færøyene fikk fortsette å eksportere til Russland. Chile eksporterer også til Russland.

Bakkafrost er den største av de tre lakseoppdretterne på Færøyene og solgte i fjor 11 % av de 67 000 sløyde tonnene sine med laks til Øst-Europa, inkludert Russland. Det totale salget av laks til Øst-Europa utgjorde 12 % av volumet i 2021.

Administrerende direktør Regin Jacobsen sier til Kyst.no sitt søsternettsted Fishfarmingexpert at selskapet er sjokkert over utviklingen i Ukraina, hvor mange mennesker er påvirket av invasjonen.

- Med våre verdier føler vi at vi må stoppe forsyningen til Russland for øyeblikket. De siste 15 årene har vi eksportert laks til Russland, som har stått for opptil 10-15 % av inntektene våre, ca 600 millioner danske kroner per år, og vi har gode relasjoner med kundene, forteller han.

- Jeg er sikker på at det er mange mennesker i Russland som også er bekymret, og de er også påvirket av denne utviklingen, inkludert selvfølgelig kundene våre. De er veldig lei for situasjonen, men vi føler bare at vi må gå tilbake fra det russiske markedet, slik situasjonen er nå.

Les hele saken her hos Kyst.no sitt søsternettsted Fishfarmingexpert.com