KnipBio skriver en bakterie som enkelt dykres frem i tanker kan erstatte villfisk som ingrediens i fiskefôret. Foto: KnipBio

- Bakterie kan erstatte fiskeprotein i fôr

En ny studie viser at et bestemt encelleprotein vil kunne erstatte villfanget fisk og jordbruksprodukter, som ingrediens i laksefôret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

KnipBio melder at deres studie med navnet "A Transdisciplinary Approach To The Initial Validation Of A Single Cell Protein As An Alternative Protein Source For Use In Aquafeeds", som er et resultat av et samarbeid mellom forskere fra KnipBio, Inc., et bioteknologi selskap fra Massachusetts, the New England Aquarium, the University of Massachusetts at Boston, Roger Williams University, og USDA Agriculture Research Service, har ledet frem til dette proteinet.

Studien ble gjennomført for å teste om en diett bestående av mellom 30% og 100%  av bakterien Methylobacterium extorquens i pellet fungerte som diett for fisk og reker.

Selskapet skriver at M. extorquens er en svært vanlig bakterie som dyrkes ved omdannelse av metanol gjennom fermentering i tanker. Men i stedet for å få øl som sluttresultat,  produserer bakterien noe selskapet har valgt å kalle KnipBio MealTM som har en sammensetning av protein, aminosyrer og er meget likt proteinet som finnes i vill fisk.

Dette kan bli råvare i laksefôr ifølge KnipBio. Foto: KnipBio.

Ifølge Larry Feinberg som er administrerende direktør i selskapet, ble studien gjennomført for å finne ut om det er mulig å erstatte villfisk i fôret med andre bærekraftige ingredienser.

- Resultatene fra studien tyder på at en diett bestående av éncelleproteinet kan være et høykvalitets alternativ for fiskefôr. Vårt arbeid siden studiene ble gjennomført viser at genetisk optimalisering av éncelleproteinet også kan gi  bedre resultater, sier Feinberg i en pressemelding. 

Råvaren er testet som fôringrediens for blant annet reker og laks, og både tilvekst og overlevelse skal være det samme som for fisk fôret med annet kommersielt fôr.

Selskapet viser til at utfordringen med et soya-rikt fôr er at det kan føre til inflammasjon i tarmen hos ulike oppdrettsarter. Det mener de å unngå med bruk at denne bakterien.

- I tillegg til å gi en sunnere fisk er det flere fordeler ved å bruke råvaren. Anslagsvis vil et produksjonsanlegg på 100 hektar matche proteinproduksjon på en 10 000 hektars soya plantasje i drift, så man kan dramatisk redusere miljøpåvirkningen. Prosessen eliminerer også behovet for kunstgjødsel og plantevernmidler og reduserer energibruken, sier Feinberg i pressemeldingen.