AVskjær inn, fiskeburger ut. Karin Verstraaten i Marel forklarer hvordan man kan få mer ut av råstoffet. Foto: Pål Mugaas Jensen

Lager høyverdiprodukter av lavverdi-avskjær

København: Teknologi utviklet for kylling- og rødt-kjøtt-industrien, kan gjøre rosa gull av avskjæret. Men maskinene som gjør det er kostbar, så man trenger store volum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I Marels showrom, like utenfor Kastrup flyplass flokker folk fra laksebearbeidings-industrien seg rundt en maskin som er utviklet for å utnytte den siste resten av råvaren. Maskinen har vært i bruk innenfor kylling- og rødt-kjøtt-industrien i 7-8 år allerede, men det er først nå at laksenæringen har begynt å vise interesse.

Jaques Roosenbrand viser frem ulike produkter man kan få ut av avskjær.

Avskjær fra fileteringsprosessen kan blandes med krydder og andre smakstilsetninger, uten at man trenger kverne kjøttet, og så blir det formet til alt fra burgere til figurer som sjøstjerne og lignende.

Les også: Nye trender innenfor bearbeidingsindustrien

- Det spesielle med maskinen er at den bruker et svært lavt trykk for å få det til. Andre maskinen bruker gjerne trykk på 50-60 bar for å presse kjøttet til ønsket fasong, mens man her bruker mellom 0,5 og 1,5 bar, forteller Karin Verstraaten, som er teknolog ved demonstrasjonssenteret.

Fra avfall til mat

Hun og hennes kollega Jaques Roosenbrand viser frem maskinen til de inviterte kundene.

- Vi har akkurat åpnet døren til et stort marked, tror jeg. Deler av fisken som først bare ble kastet, deretter tatt vare på til bruk i kjæledyrfôr, kan nå bli til høyverdige produkter man får godt betalt for, sier Roosenbrand.

Les også: – Må ta vare på mer av fisken

Mange var interessert i å høre om hvordan man får ut de siste prosentene av fisken.

I hans tidligere liv var han eier av en restaurant i Nederland med stjerne i Michelinguiden. Den solgte han for noen år siden, og jobber nå med maten et par hakk lengre nedstrøms i verdikjeden.

- Avskjæret kan blandes med grønnsaker og ulike krydder og man kan få ut ferdige produkter klar for stekepannen eller grillen, sier Roosenbrand.

Karin Verstraaten forklarer at man hverken bruker vann eller trenger bindemidler i det som skal bli til formete produkter.

- Kun ved hjelp av luft og lav temperatur, ca 2 grader, presses massen ned i formene. Det lave trykket gjør at muskelfiberne beholder sin struktur.

Krever volum

Maskinen tar ikke all verdens plass, den trenger knapt et par kvadratmeter, men helt billig er den likevel ikke.

Fiskeburgerne kommer på rekke og rad.

- Slik denne står her koster den ca 250 tusen euro. Men da kommer den med et komplett vaskesystem, sier hun.

Og vask og rens er essensielt. Etter bruk tar den prosessen sin tid. Derfor er det lurt at man har litt råvarer å prosessere når man først er i gang.

- Man er avhengig av å ha litt volum, ja. Denne maskinen som er den lille utgaven, kan håndtere ca 1000 kg i timen.

Bærekraft og økonomi

En av grunnene til at industrien nå har begynt å bli mer og mer interessert i denne type maskiner er todelt.

Enten det er filet eller burger, en omgang i marinadesprayeren, og farge og smak er endret.

- De høye prisene på laks gjør det enda viktigere for bearbeidingsindustrien å få mest mulig verdi igjen av råvaren.

En annen grunn er bærekraftsaspektet.

- Ved å ta vare på mest mulig av fisken som kommer inn til menneskemat, øker man det bærekraftige i produksjon også, sier hun.