Stian Kirkhus, daglig leder i Filetfabrikken.
Stian Kirkhus, daglig leder i Filetfabrikken.

Bli med inn i Filetfabrikken AS i Nittedal

Fabrikken ligger en liten kjøretur utenfor Oslo

Målet er å foredle 10–15 000 tonn råstoff fra norske oppdrettere årlig

Publisert Sist oppdatert
Laks fra Nova Sea på vei til å bli filetert.
Laks fra Nova Sea på vei til å bli filetert.

Fileter fra fabrikken kan nå markedet i Nord-Amerika samme dag som den bearbeides og pakkes i Nittedal

Her er laks fra Nova Sea på vei inn i filetmaskiner fra Marel

Men først blir fisken manuelt hodekappet

Laksehoder på Filetfabrikken AS.
Laksehoder på Filetfabrikken AS.

På Filetfabrikken blir også laksehoder, buklister og rygglister pakket og laget klar til humant konsum

Produktene selges og distribueres av søsterbedriften Seafood Brands, som også holder til samme sted

Filetfabrikken gjør noen avtaler med Nova Sea på større volum, ellers er det meste kjøpt i spotmarkedet

Laksen er vanligvis mellom 3-6 kilo, der de kjøper alle typer klassifiseringer, men rundt halvparten er av superior-kvalitet

Daglig leder Stian Kirkhus gir tommel opp til arbeidet på filetlinjen

Kirkhus startet som daglig leder i selskapet i august.
Kirkhus startet som daglig leder i selskapet i august.

Kirkhus startet som daglig leder i selskapet i august

Han har tatt med seg god erfaring fra tidligere jobber i blant annet Lerøy

Han sier selskapet nå har fått stabilisert seg på et volum som både er akseptabelt og lønnsomt

- I løpet av neste år ser vi for oss å omsette for et sted mellom 80 og 90 millioner kroner, forteller han til Kyst.no

I 2023 vil Filetfabrikken AS omsette for rundt 30 millioner kroner

Det var mange som ville være med på den offisielle åpningen i november

Både kunder, leverandører og samarbeidspartnere var blant de oppmøtte i Nittedal

Ove Thu, grunnlegger og administrerende direktør i det som nå er Blue Resource Group

Rune Winum er nybakt ordfører (H) i Nittedal og var tilstede for åpningen av Filetfabrikken. Her står han sammen med flere arbeidere fra fabrikken

Totalt kommer de ansatte på Filetfabrikken AS fra 21 ulike land

- Vi har is, vi har øl, vi har akevitt, og nå har vi også laksefilet, sa ordfører Rune Winum (H) da han åpnet Filetfabrikken i Nittedal

- Jeg håper dere finner dere godt til rette her i Nittedal, og at dere får gode muligheter for vekst og utvikling

Nei, det er ikke en ny sesong av Squid Game, men arbeidere fra Filetfabrikken AS

De ansatte produserer fra mandag til fredag, fordelt på to skift

Den nye ordføreren følger nøye med når laksen fileteres

Etleva Gjika er produksjonssjef ved Filetfabrikken AS

Egil Ove Sundheim er markedssjef i Blue Resource Group, som er morselskapet til Filetfabrikken AS

Han forteller at de har inngått avtale med det landbaserte oppdrettsselskapet Hima, som er under oppbygging på Rjukan

Der skal Seafood Brands være operativt ansvarlig for alt salg og distribusjon av selskapets ørret

- Vi vil plassere ørreten inn i høyverdig-markeder i Norden og Europa, forteller Sundheim

Med plassering i Nittedal har Filetfabrikken AS kort vei til de store innfartsårene

- Det er en konkurranse i det amerikanske dagligvaremarkedet med skotsk, chilensk og kanadisk fisk, men norsk laks har en god standing, sier Kirkhus

- Og spesielt et norsk produkt som er foredlet og bearbeidet i Norge, legger han til.

Tekst og foto: Ole Andreas Drønen