Fiskeindustri – med full kontroll på fukt og inneklima

Forskrifter eller veiledninger inneholder ingen konkrete krav til relativ luftfuktighet i matproduksjon. Men for mye kondens i produksjonslinjene for fisk og annen mat er ikke bra, hverken for matkvalitet, utstyr eller helse og trivsel for dem som jobber der.

Publisert Sist oppdatert

Derfor er det kritisk både for produksjon og lønnsomhet å ha kontroll på relativ luftfuktighet inne i lokalene – tillegg til at vi selvsagt skal forsyne lokalene med riktig mengde friskluft.

Å løse fukt- og rimproblemer i fiskeindustrien med bare ventilasjon er nytteløst. Tidvis ekstreme fuktmengder krever avfukter for å sikre forsvarlig luftkvalitet i produksjonsmiljøet.

Temperaturen inne i lokalene er naturligvis en viktig faktor, og for fiskeindustrien sin del har produksjonslokalene blitt kaldere og kaldere de siste årene. Et eksempel på det er sushi-produksjon med temperaturer fra 0 – 2 °C. I tillegg er relativ fuktighet i utgangspunktet høy i slike lokaler, blant annet fordi de tilføres mye fuktighet når produksjonslinjene vaskes minst en gang i døgnet.

Hva gjør man for å få kontroll over fukten, permanent?

Løsningen er å bruke industrielle avfuktere med avanserte styringssystem og sensorikk for å kontrollere fuktigheten i produksjonslokalet eller lageret. Da får vi verken ising eller kondens. Adsorpsjonsavfuktere tørker lufta ved å sende den gjennom en rotor med silicagel som adsorberer vannmolekylene i lufta. (Se faktaboks).

_________________________________________________________________________

Inkas nye foredlingsfabrikk på Lepsøy kalles Europas mest avanserte foredlingsfabrikk. Med rette.  I en 5.500 kvadratmeter fabrikk der man foredler høykvalitetsprodukter av laks og ørret, teller detaljene.  Kondensering og drypping av vann på produksjonslinjene er ikke akseptabelt.  Full kontroll på fuktigheten i produksjonslokalet er avgjørende for produktkvalitetog HMS.

Og full kontroll på dette har Inka, gjennom installasjon av Cotes avfukter og et avansert styringssystem, der duggpunktet senkes til 15-20 minusgrader.

Les mer 

_________________________________________________________________________

ADSORPSJONSAVFUKTER

En adsorpsjonsavfukter fjerner vann fra luft som passerer gjennom den. Slike rotorer er delt i to soner: adsorpsjon og regenerering.

Hjertet i prosessen er en adsorpsjonsrotor dekket med silicagel som adsorberer vannmolekylene i luften som går gjennom rotoren. Når den er mettet med fuktighet, roteres rotoren over til en regenereringssone. Der tørkes den med luft som oppvarmet til 100-140 °C slik at vannet fordamper.

Den varme, fuktige regenereringslufta ledes ut av bygningen via et kanalsystem, og rotoren er igjen klar til å adsorbere vannmolekyler.

Noen kundecaser:

Komplett klimaanlegg til Inka AS

Austevoll Fiskeindustri – bort med isen!

Samsø Røgeri

Avfuktere krever selvsagt energi til å tørke lufta, men ofte kan den god del av energibehovet dekkes av tilgjengelig overskuddsvarme. Mange matprodusenter har overskuddsvarme blant annet fra kjøle- og fryselagre. Vår erfaring er at vi i snitt kan dekke om lag 70% av årlig energibehov til avfuktere med overskuddsvarme.

Mange bruksområder

Avfuktere er aktuelt for en rekke områder innenfor matindustri; lakseslakteri, haller med åpne kar, fileteringshaller og fryselagre er noen eksempler på slike. Løsningene blir best når man tenker på fuktighet fra starten, men det er også mulig å ettermontere avfuktere i lokaler som har fått problemer med fuktighet og kondens.

Kontakt oss i dag

F-Tech er spesialister på fuktkontroll.

Våre ingeniører hjelper deg med å analysere hva problemet ditt faktisk er, og å installere systemer som sikrer riktig fuktighet for deg, dine produkter – og ikke minst – dine ansatte.

Våre løsninger er også svært energieffektive.

Vi leverer komplette anlegg langs hele kysten.

Kontakt: