Norsk stand på verdens største sjømatmesse Seafood Expo Brussel. Foto: Arkiv.

Omfattende sikkerhetsstiltak på plass til sjømattmessa i Brussel

Belgia: Arrangørene for verdens største sjømatmesse Seafood Expo Brussel, sier til kyst.no at de har økt sikkerhetstiltakene betraktelig på bakgrunn av terrorhendelsene som skjedde i hovedstaden 22 mars 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter terrorhandlingene utført i Brussel har det vært litt uro rundt sikkerheten til deltakere og utstillere på verdens største sjømatmesse som begynner tirsdag 26.april. Blant annet har en del norske selskap trukket seg fra arrangementet.

Liz Plizga, kommunikasjonssjef for Diversified Communications, som organiserer Seafood Expo Global og Seafood Processing Global sier til kyst.no at de har en omfattende sikkerhetsplan for messen.

- Vårt primærmål er sikkerheten til våre kunder, besøkende og utstillere, samtidig som vi opprettholder en behagelig og bra opplevelse for de som kommer på messen. Vi har en omfattende sikkerhetsplan på plass, som involverer alt fra metalldetektor scanning med staver, kroppsvisitering og vesker- og ryggsekker blir sjekket. Politiet har også mange hunder på plass og vil utføre flere ID-sjekker, sier hun.

Arkivbilde fra fjorårets Seafood Expo.

Les også: Flere avlyser Brüssel-messen

Les også: Salmar dropper Brussel

Vær tålmodig

I tillegg sier kommunikasjons-sjefen at byen har bekreftet til de at det vil være mer politi og militær tilstede på messen, flyplassen, i byen og på metroen.

-  Vi anbefaler at folk begrenser poser, vesker og bagasje, og vi oppmuntrer dem til å være tålmodige gjennom sikkerhetskontrollene.

Flere gratis shuttlebusser er i tillegg leid inn, for å tilby et ekstra transportmiddel på lik linje med fjoråret, da det var transportstreik. Bussen vil gå fra seks sentrale holdeplasser i hovedstaden ut til messen. Alle stopp vil ha egne sikkerhetskontroller. Andre sikkerhetstiltak er også på plass, men dette ønsker ikke arrangøren å si noe mer om.

Fem prosent har avlyst

Liz Plizga sier at det ikke er så mange selskap som har avlyst å stille på messen.

Les også: Norges Sjømatråd stiller på Brüssel-messen

- Samlet sett representerer avbestillingene bare fem prosent av utstillerne, noe som betyr at vi har beholdt 95 prosent. Før terrorhandlingene var vi forberedt på å bryte nye utstillerrekorder, vi hadde en stor interesse før hendelsene og det har vi fremdeles, sier kommunikasjons-sjefen.

Hun påpeker at det har vært mye fokus på konkrete norske selskaper som har trukket seg fra messen, men hun mener det er viktig å merke seg at mer enn 80 selskap fra Norge skal delta, og noen av de kansellerte selskapene vurderer å sende representanter likevel.

1650 utstiller

Årets Seafood Expo i Brussel vil være vert for mer enn 1650 utstillere fra 76 land. Dette er et imponerende antall, denne messen fortsetter å være verdens viktigste begivenhet for sjømatnæringen, sier Plizga til kyst.no.

Salmon View Media group som har nettsidene Kyst.no, Fish Farming Expert og Salmon Expert har journalister på messen, og vil rapportere derfra daglig.