Fredric Hauge fra Bellona under Aqkva Stord 2016. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Jeg er lei av å prate

Aqkva Stord: Fredric Hauge leder i Bellona forteller han er lei av prat og vil heller handle for å få havbruksnæringen fremover.- Jeg har veldig lyst til å jobbe sammen med dere og lage fremtidens løsninger, uttalte han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hauge sa at da han startet i Bellona var det om å gjøre å få oppmerksomhet rundt miljøproblemene.

- Så åpner næringslivet dørene og vi måtte begynne å prate me de. Vi har gått fra å belyse problemet til å ville finne løsninger. Vi kan nå bruke mye mer av tiden vår til å jobbe med de som vil noe heller enn å krangle med de som ikke vil, sa han.

Hauge var tydelig på at Bellona var opptatt av finne fakta, løsningsrom og analysere.

- Nå kommer bedriftene til oss og spør etter løsninger, poengterte han.

Han viste til at man i havet kan skape mat og samtidig redusere miljøpåvirkningen mens man produserer, og mente at man må jobbe med synergier innen teknologi og symbiose innen biologi i fremtidens havbruksnæring.

- Det er ingen industrier i verden som ligger så godt til rette for å få opp en energieffektiv matproduksjon i havet. Hva kan vi gjøre i Norge? Kan vi løse noen av utfordringer med lus, rømming, utslipp av næringsstoffer og lusemider og bærekraftige fôrråvarer, spurte han retorisk.

Norsk merkevare

Han mener dyrking av tang og tare er en av tingene som kan bedre helsen i merdene, og mener fremtidens havbruk kombinerer både mat, fôr og fornybar energi i produksjonen.

- Viktig argumenter til å dyrke i havet er at man får habitatforbedringer og kan erstatte fossile råvarer som olje.

Han drar frem at man kan bruke tang og tare til eksempelvis plastproduksjon.

Leder i Bellona Fredric Hauge, smaker på nyhøstet sukkertare de har utviklet via OCean Forest. Et samarbeid mellom Bellona og Lerøy. I bakgrunnen matfaglig leder i Lerøy Fredrik Hald og medlem i næringskomiteen på Stortinget, Oskar Grimstad (FrP). Foto: Pål Mugaas Jensen. 

- Jeg håper det ikke er lenge til at norsk oppdrettslaks har en merkevare ved at den pakkes i bioplast av tang og tare. 

Flere ønsker samarbeid

Han la til at de ikke er i mot havbruksnæringen, men utslippene fra den og hadde mye godt å si om samarbeidet med Lerøy i Ocean Forest og Blom Fiskeoppdrett innen utvikling av konsept til utviklingskonsesjoner. Han påpekte også at det er flere oppdrettsaktører som nå ønsker samarbeid.

- Det har vært en eksplosjon i folks som har nye teknologiske ideer de siste fire årene. Det er morsomt alle de telefonene som kommer til kontoret på folk som har en ide. Jeg vil gi dere "kredd" for det.

Les også: Bellona-Hauge: – Raskere å få boretillatelse i Barentshavet enn å få dyrke tare ved lakseanlegg

Hauge var også tydelig på at man er helt avhengige av laksenæringen til å produsere mer fremover.

- Jeg er lei av å prate. Jeg har veldig lyst til å jobbe sammen med dere og lage fremtidens løsninger. Fortsett å produsere mat, konkluderte Bellona-lederen.