Nå er Cleantreat kommersielt tilgjengelig i Norge. Her fra skipet som kom til Norge på lørdag. Foto: Benchmark

Nå får Norge et nytt middel i kampen mot lakselus

For første gang på over et tiår lanseres et nytt legemiddel mot lakselus i Norge. I kombinasjon med et vannrensesystem mener selskapet bak at innovasjonen vil kunne bidra til å løse flere store utfordringer for dagens havbruk.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 31. juli kom fartøyet med vannrenseteknologien CleanTreat til Norge. I kombinasjon med lakselusmiddelet Ectosan Vet skal teknologien kunne gi en mer skånsom og miljøvennlig avlusning av fisk i norsk havbruk. Dette er første gang teknologien brukes kommersielt.  

En stor utfordring med dagens medikamentelle avlusning i oppdrettsanleggene, er forurensing av og utslipp i sjøen. Det nyutviklede vannrensesystemet fjerner medikamenter fra vannet som er brukt til avlusning. Deretter slippes rent vann tilbake i sjøen. Dette er det  første lukkede systemet av sitt slag og produsenten mener det vil sørge for et mer bærekraftig havbruk. Systemet skal også kunne fjerne alle organiske materialer fra vannet, inkludert lakselus, luse-egg, lusestrenger og fiskeskjell, noe som er avgjørende for å bekjempe lakselusens resistens mot medisiner. 

Trond Williksen, konsernsjef i Benchmark sier de endelig kan tilby en sårt tiltreng løsning på problmene havbruket har med lakselus. Foto: Benchmark

CleanTreat-teknologien er utviklet over ti år med innovasjon, forskning og omfattende utprøving. Systemet har blitt videreutviklet og forbedret etter at det vant Stiftelsen Nor Fishings Innovasjonspris i 2019. Fartøyet med teknologien ankom Norge med en maritim besetning, åtte spesialtrente teknikere, samt spesialkjemikere med kompetanse til å operere  systemet.  

Vil øke kapasiteten

Ambisjonen til selskapet er å ha to CleanTreat-fartøy i full drift i Norge denne sesongen. Kapasiteten vil  deretter økes i tråd med økende behov. Havbruksnæringen har respondert positivt på at Ecotsan Vet og CleanTreat nå har fått regulatoriske godkjenninger og dermed er kommersielt tilgjengelig i Norge.  

Konsernsjef i Benchmark, Trond Williksen sier det er med stor tilfredshetat at de nå kan ønske CleanTreat-systemet velkommen til Norge. 

Neil Robertson, Head of Operations i Benchmark Animal Health sier dette er en stor milepæl for Benchmark. Foto: Benchmark

- Som et innovativt bioteknologiselskap kan vi nå tilby en sårt tiltrengt løsning på problemene havbruket har med lakselus. Dette vil gjøre næringen mer bærekraftig, det vil gi økt produksjon samtidig som det bedrer fiskevelferden. I tillegg beskytter det miljøet og fjordene våre. Jeg ønsker derfor å rette en stor takk til teamet mitt – som har jobbet hardt for å bringe denne løsningen til markedet.

Neil Robertson, Head of Operations i Benchmark Animal Health, sier det er en stor milepæl i Benchmarks arbeid med å sikre et mer bærekraftig havbruk og skape en næring hvor ingen kjemikalier eller legemidler slippes ut i sjøen.

- Jeg er  stolt over å se at CleanTreat-systemet endelig er klar for kommersiell bruk, etter over ti år med forskning, utvikling og utprøving. Jeg ser frem til å arbeide med våre kunder og partnere  for å rulle ut denne løsningen i Norgetiden som kommer.