Illustrasjonsfoto.

Avlusningsteknologi kan bli brukt på flere medisiner mot sykdommer

Ny forskning indikerer at Benchmark sin CleanTreat-teknologi kan anvendes på nye og eksisterende medisiner mot sykdommer i havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rensesystemet CleanTreat fjerner medisinen fra behandlingsvannet etter behandling i lukkede systemer som brønnbåt, slik at bare rent vann slippes ut igjen i sjøen. Medisinske rester destrueres deretter på en forsvarlig og miljøvennlig måte. Teknologien er fremdeles under utvikling, og Benchmark tester og justerer nå systemet gjennom feltstudier.

Inntil nylig hadde Benchmark bare testet CleanTreat på sin nye lusebehandling. I løpet av de siste månedene har selskapet også testet systemet på andre grupper av virkestoffer.

De har også testet CleanTreat-systemet på 20 andre grupper av virkestoffer i laboratoriumet deres i Skottland med gode resultater. Med videreutvikling av denne teknologien kan næringen bruke en rekke medisiner uten å påvirke miljøet. Da kan det også bli mulig å introdusere nye virkestoffer, som anvendes i landbruk, til havbruksnæringen på en kontrollert måte uten utslipp.

Ingen medisinke rester skal i havet

Matt Haslam, leder av CleanTreat Business i Benchmark Animal Health sier til Kyst.no at det har vært noen utfordringer.

- Den største utfordringen er å oppskalere. Vi har jobbet med dette systemet i 8 år og har prøvd mange forskjellige teknologier på vårt eget FoU-anlegg. Våre lag har jobbet hardt for å sikre at det med hell kan brukes i en kommersiell setting. Vi er glade for å kunngjøre at systemet er effektivt på en rekke medisiner i kommersiell skala, og vi ser flere muligheter for å øke effektiviteten til systemet i fremtiden.

Haslam forteller videre til Kyst.no om målene fremover.

- Vårt mål for fremtiden er at ingen medisinske rester skal slippes ut i havene. Vi vil gi industrien både forebyggende og rask responsteknologi for å etablere effektiv sykdomskontroll, samtidig som vi tar vare på miljøet, sier han.

Selskapet har i følge Haslam hatt oppløftende tester foreløpig.

- Resultatene er så langt gode, og vi vil fortsette å teste medisiner som har god fiskevelferd og mattrygghetsprofil. Teknologien gjør det mulig å bruke medisiner mot vanlige sykdommer uten å påvirke miljøet, påpeker han.

Flere løsninger til verktøykassa

- I dag kan utstrakt bruk av mange effektive medisiner være problematisk på grunn av miljøpåvirkningen. Vi håper å kunne utvikle CleanTreat-systemet slik at havbruksnæringen får flere medisinske løsninger i verktøykassen mot lakselus og andre sykdommer, uttaler Haslam.  

Benchmark jobber med å løse havbruksnæringens utfordringer gjennom produkter og tjenester innen fiskehelse, avansert ernæring og genetikk. SalmoBreed, StofnFiskur, Fish Vet Group og INVE er noen av Benchmarks mange datterselskaper.