Kristian Sørmo, Fiskehelse- og Cryobanksjef

De beste genene i banken

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kristian Sørmo har ansvar for Benchmark Genetics egne cryobank og trives godt med tittelen banksjef. Ved hjelp av avansert innfrysing og lagring av melke, sørger han for at kundene får tilgang til spesialtilpasset rogn hele året gjennom. Han mener selv at han er sjef for verdens mest biosikre bank.

– Vi opplever en stadig økende etterspørsel etter rogn utenom den naturlige sesongen, forteller Sørmo. På det nye landbaserte rogn- og stamfiskanlegget SalmoBreed Salten strykes det nå fisk gjennom hele året. Melke fra nøye selektert stamfisk fryses ned i den avanserte cryolaben og gjør det mulig å møte etterspørselen etter rogn med helt spesifikke genetiske egenskaper. Det handler om gode vekstegenskaper og rogn som er spesielt robust mot lus og sykdom. Men det kan også handle om all-female populasjon.

Dette er kryopreservering:

Kryopreservering er en teknologi som gjør det mulig å fryse inn og oppbevare levende celler som sæd og embryo over lengre tid. Nedfrysing skjer i biobanker på minus 196 grader. Cellene vil være levende og velfungerende etter opptining, og kan benyttes til befruktning. Teknologien anvendes i dag innenfor avl, medisinsk forskning og sykdomsbehandling.

I lakseavl blir metoden benyttet for innfrysing og oppbevaring av melke fra de beste avlshannene. Benchmark Genetics, som er et ledende avlsselskap innenfor akvakultur og eier av SalmoBreed og StofnFiskur, har opprettet egne laboratorier med tilhørende biobanker i Norge, Island og Chile. Laboratoriene, som har fått navnet Benchmark Genetics Cryolabs, er etablert i tilknytning til selskapets produksjonssentre for stamfisk, og er et viktig ledd i strategien om å være i forkant av utviklingen innenfor genetikk.

            

Laboranten henter opp rør med strå fra banken.

Foto: Benchmark Genetics

 

Melke fra nøye utvalgt hannfisk fryses ned til minus 196 grader.

Melke fra nøye utvalgt hannfisk fryses ned til minus 196 grader.

Genetisk presisjon i verdensklasse

– Produktene våre er blitt svært komplekse med et økende antall genetiske egenskaper som er tilkommet de seinere år, forteller Sørmo. Det er færre hannfisk enn tidligere som kvalifiserer til å bli benyttet i avlsarbeidet vårt. Disse må i tillegg være kjønnsmoden i rett tid til å befrukte rogn i henhold til kundenes spesifikke ordrer. Hele 70 000 markører inngår i grunnlaget for å selektere på mellom 20 og 30 egenskaper.

– Det er denne genetiske kompleksiteten som trygges gjennom kryopreservering, forklarer Sørmo.

Det var i 2019 at det topp moderne og biosikre SalmoBreed Salten-anlegget åpnet. Før det måtte all rogn utenom sesong leveres fra det islandsbaserte søsterselskapet StofnFiskur. Nå kan rogn fra Norge også leveres utenom sesong.

Les mer på salmobreed.no/products

Møt Benchmark Genetics på HavExpo 6. – 7. mai