Lab-Teamet består av tre ansatte i Labora: fra venstre Mayada Mustafa, Torunn Maurstad og Lasse Jakobsen. Foto: Benchmark.

Kryopreservering tar vare på de beste genene

Systematisk avl forbedrer egenskapene hos avkommet for hver ny generasjon. Hos SalmoBreed og StofnFiskur bidrar kryopreservering til en ytterligere spissing av seleksjonen og derav sterkere genetisk fremgang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hva er Kryopreservering?

Kryopreservering er en teknologi som gjør det mulig å fryse inn og oppbevare levende celler som sæd og embryo over lengre tid på -196 oC i såkalte biobanker. Cellene vil være levende og velfungerende etter opptining, og kunne benyttes til befruktning. Teknologien anvendes i dag innenfor avl, medisinsk forskning og sykdomsbehandling.

I lakseavl blir metoden benyttet for innfrysing og oppbevaring av melke fra de beste avlshannene. Benchmark Genetics, som er et ledende avlsselskap innenfor akvakultur og eier av SalmoBreed og StofnFiskur, har nylig opprettet egne laboratorier med tilhørende biobanker i Norge, Island og Chile. Laboratoriene, som har fått navnet Benchmark Genetics Cryolabs, er etablert i tilknytning til selskapets produksjonssentre for stamfisk, og er et viktig ledd i strategien om å være i forkant av utviklingen innenfor genetikk.

Metoden har mange fordeler

Her kan man se et strå som er fylt med melke og merket med ID kode. Foto: Salmobreed.

SalmoBreed og StofnFiskur har benyttet kryopreservering i flere år med gode resultater. Etter gode erfaringer med in-house teknologi på Island, har Benchmark Genetics valgt utvide konseptet med egeneiet teknologi og biobanker i alle våre laksemarked, for å oppnå full kontroll med genmaterialet. Opprettelsen av Benchmark Genetics Cryolabs gir en optimal anvendelse av de beste hannfiskene fra avlsprogrammet, både innenfor stammene og for produksjon av såkalt CrossBreed som er krysninger mellom stammene.

Ett eksempel er å anvende frossen melke fra SalmoBreed-stammen til befruktning av rogn fra StofnFiskur-stammen på Island. Tilsvarende kan vi benytte frossen melke fra Island til befruktning av rogn i Chile. Forflytting av gener på tvers av både stammer og landegrenser åpner opp nye muligheter for internasjonal produktutvikling og produksjon av spesialprodukter som All-Female. Biobanken bidrar også til at vi til enhver tid kan hente frem melke som best svarer til våre kunders ønsker om kombinasjoner av egenskaper, med en høyere forutsigbarhet enn tidligere.

Kryopreservering gjør det mulig å bruke den samme hannen til flere ordrer, og gir selskapet både fleksibilitet og optimalisering av produksjonen, i tillegg til et bedre produkt for kunden. Etableringen av egne biobanker sikrer at vi selv har full kontroll med arvematerialet og reduserer risikoen om det skulle oppstå sykdomsutbrudd i tilknytning til stamfisken.

Slik foregår kryopreservering i praksis

Bildet er tatt ned i nitrogenbeholderen hvor vi lagrer melken på -196 C. Foto: Benchmark Genetics.

Metoden går ut på at vi tar melke fra modne hannfisk som er våre topp presterende individer med bakgrunn i avlsverdier og resultater fra screening. Melken blir først fortynnet fire ganger, tilsatt en preservator og deretter lagt inn i tynne plastrør (strå) som blir merket med ID-kode. Deretter fryses stråene inn i en maskin ned til -150 oC. Når melken er frossen, blir den flyttet over til en biobank som drives av flytende nitrogen med temperatur på -196 oC.

Når melken igjen skal benyttes, blir stråene tinet opp, tilsatt en aktivator og blandes med rogn fra nystrøken hunnfisk for befruktning. Når vi bruker våre egenutviklede prosedyrer, erfarer vi at befruktningsprosenten er like god som ved bruk av fersk melke.

Benchmark Genetics Cryolab i samarbeid med Labora i Bodø

Med etableringen av verdens mest avanserte landbaserte stamfiskanlegg i Salten, har SalmoBreed inngått en avtale med Labora AS i Bodø for opprettelse og drift av selskapets norske cryolab og biobank. Drift av en slik lab krever kompetanse og rutiner, og det var naturlig å samarbeide med Labora som er det største analyselaboratoriet i Nord-Norge.

Laboranten henter opp rør med strå fra banken. Foto: Benchmark Genetics.

- Vi er veldig fornøyde med å ha fått til dette samarbeidet, som utover drift av cryolab og biobank også innebærer tjenester til anlegget i Salten, sier Rudi Ripman Seim, fiskehelsesjef i Benchmark Genetics.

– Vi er trygge på at Labora skal kunne levere de tjenestene vi har spesifisert og at lab’en vår blir ivaretatt på beste måte.

Vi søker etter Veterinær/Fiskehelsebiolog til «Banksjef» for biobanken i Bodø.

SalmoBreed Salten er nå i drift og har produsert og levert de første partiene med rogn. Innen de neste 3 årene vil produksjonen gradvis øke til maks kapasitet på 150 Millioner rognkorn med dagens oppsett. Selskapet søker nå etter en veterinær eller fiskehelsebiolog som kan ivareta fiskehelserelaterte oppgaver for anlegget i Salten, og i tillegg til å være «banksjef» for biobanken i Bodø.

Her kan man se hvilken temperatur melken gjennomgår under innfrysing. Foto: Benchmark Genetics.

- Vi søker etter en entusiastisk person som syntes det er spennende å få ansvar for det viktige arbeidet knyttet til fiskehelse for vårt flotte og avanserte anlegg i Kobbelv, forteller Rudi Ripman Seim som stillingen vil rapportere til.

- At vedkommende også får tittel «banksjef» håper vi vil være en ekstra glasur på kaken, humrer han. Søknadsfristen er 15. desember og utlysningen er tilgjengelig på kyst.no og på salmobreed.no/careers/