Illustrasjonsbilde. Foto: Therese Soltveit

Oppdrettsnæringen får økt konkurransekraft pga svak krone

- Jeg har sagt en god stund at den valutakursen som Norge nå ser gjør at vi gjenvinner konkurransekraft for eksport- og importkonkurende norsk industri, sier Bent R. Eidem, konserndirektør for business banking i Danske Bank til Finansavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med skiftet i oljeprisen kom også skiftet i den norske kronen, og dollar, pund og euro har vært sterke mot kronen en stund nå, skriver Finansavisen. 

- Vi kommer fra en situasjon hvor man følte man hadde svekket konkurransekraft mot utlandet på grunn av det norske lønnsnivået. Nå gjenvinnes mye på grunn av valutakurs og det begynner smått å virke nå. Bedriftene som er i den situasjonen begynner å stole på valutakursen når de skal gjøre disponeringer, og tør legge dagens nivåer til grunn, sier Bent R. Eidem til Finansavisen.

Totalt vil norske industribedrifter investere over 21 milliarder kroner i året som kommer.

- Det har skjedd et taktskifte siden i sommer, og vi opplever nå den største veksten i industriinvesteringer siden finanskrisen, sier Eidem til avisen.

De skriver også at en av næringene som nyter godt av den svake kronen er oppdrettsnæringen. Norsk laks er konkurransedyktig mot blant annet skotsk laks på en annen måte enn tidligere.