Sustainable Growth Summit 2016. Foto: Seafood Innovation Cluster.

Bærekraftseksperter samles på Sustainable Growth Summit denne uken

Verdens fremste bærekraftseksperter samles på Sustainable Growth Summit denne uken.Dagens landbaserte matproduksjon får strykkarakter i bærekraft fra eksperter internasjonalt. For å møte globale matvare- og klimautfordringer må nye løsninger på plass. Den norske havbruksnæringen kan være løsningen, men det krever samarbeid innad i næringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det har vært et utrolig godt engasjement i arbeidet med å sette sammen konferansen. Norsk sjømatnæring kan spille en nøkkelrolle til å utvikle samfunnet i en mer bærekraftig retning. Men, for å komme dit, må vi først løse en del egne miljøutfordringer på veien dit, sier i en pressemelding Tanja Hoel, leder av sjømatklyngen, NCE Seafood Innovation Cluster.

Sjømat en klimavinner

– Jordens befolkning vil øke med nær 2 milliarder mennesker i løpet av de neste 30 årene. Skal vi finne en ansvarlig global balanse i verdens matproduksjon, vi er nødt til øke matproduksjonen fra havet, sier Einar Wathne, President i Cargill Aqua Nutrition, og styreleder av NCE Seafood Innovation Cluster.

- Både Verdensbanken og Verdens Matvareorganisasjon peker på akuakultur som løsningen på globale matvare- og klimautfordringer. Mat fra havet er allerede en klimavinner og et felles samarbeid vil drive frem de riktige løsningene, fortsetter han.

På Sustainable Growth Summit i Bergen samles noen av de fremste ekspertene på klima og bærekraft. I over to dager setter sjømatklyngen fokus på klimautfordringene og behovet for innovasjon i sjømatnæringen.

- Hensikten med Sustainable Growth Summit er å skape en felles forståelse av bærekraft og vise vårt samfunnsansvar med å finne gode løsninger på de store samfunnsutfordringene relatert til mat og klima, fortsetter Hoel.

Konferansen arrangeres av sjømatklyngen, NCE Seafood Innovation Cluster, som består av Norges fremste forskningsinstitusjoner og sjømatsbedrifter. Direktør i NCE Seafood Innovation Cluster merker at næringen er ivrige på å drive frem de gode bærekraftige løsningene. Dette er en næring som tar bærekraftsansvaret meget alvorlig. Det at vi har satt av to dager til å drøfte temaet viser nettopp hvor viktig bærekraft er for næringen, mener hun.

Holistisk bærekraftstilnærming

Programmet er spekket med internasjonale eksperter, næringslivsledere og politikere for en holistisk tilnærming til klima og bærekraft. Flere store navn står på programmet, blant annet Kanako Hasegawa fra FN’s bærekraft og miljøutviklingsprogram, Partileder Jonas Gahr Støre (Ap), og sjømatnæringens fremste eksperter fra bla Marine Harvest, Cargill, Lerøy, DNV GL, DNB. En egen sesjon er dedidert til deltakerne av Seafood Trainee programmet, som startet opp for første gang i høst.

Flere av Norges fremste klimaforskere bla Professor Gunnar Eskeland fra NHH på klima og forretningsutvikling, Professor Olav Kjesbu fra Hjortsenteret og Forskningsdirektør Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet.Universitetet er vertskap for konferansen, som åpnes av Rektor Dag Rune Olsen fra Universitetet i Bergen.

Les mer om konferansen her.