Rognkjeks illustrasjon. Foto: Pål Mugaas Jensen

Tar over som Norges nest mest oppdrettede art

Produksjonen av rognkjeks vil passere 30 millioner i år. Dermed går den forbi regnbueørret som Norges nest mest oppdrettede art i antall. Sammen med villfangst og litt oppdrett av leppefisk vil det bli tilgjengelig for laksemerdene over 50 millioner rensefisk i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Erlend Waatevik fra EWA Consulting beregner at rognkjeksproduksjonen i 2017 vil passere 30 millioner. Under Sats Marint-konferansen kom han med sine prediksjoner for året.

Erlend Waatevik fra EWA Consulting, antar man får en ny fisk på andreplass i oppdrettsnæringen i Norge i år. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Det produseres cirka 30 millioner regnbueørret i året og rognkjeksen passerer denne i år. Dermed blir den Norges nest mest oppdrettede art, sa han.

Han heller likevel litt malurt i merden.

- Når man reiser rundt ser man jo noen utfordringer på fisken, så det er ikke sikkert målene blir nådd. Men produksjonen øker likevel betraktelig fra i fjor, understreket han.

Underdekning

Det er nå 33 rognkjeksanlegg registrert i Norge. I fjor var 29 av disse i bruk og flere under bygging og etablering.

- Det ble produsert cirka 17,5 millioner rognkjeks i 2016. Regionmessig er det mest produksjon på Vestlandet, etterfulgt av Nord-Norge og på tredjeplass ligger Nord-Vestlandet, sa han.

- Men det er fortsatt stor underdekning. Det er fortsatt selgers marked og fokus på volum og ikke kvalitet. Prisen er også deretter, men det kan forandre seg fort, la han til.

Flest villfangede berggylter

Berggylteproduksjonen anslår han til å bli betydelig lavere, da man i dag kun har to yngelprodusenter, i tillegg til at en produsent har en påvekstavdeling.

- Det er mange som ønsker denne fisken der ute, slo han fast

I fjor anslo han en produksjon på ca 1,5 millioner berggylte. For 2017 regner han to til tre millioner.

Når det gjelder villfangst av leppefisk spår han at cirka 20 millioner fangstes med årets regelverk.

- I 2017 er det derfor tilgjengelig cirka 50 millioner rensefisk til å redusere lakselus. Vi har god dekning i år, uttalte Waatevik.