Vaksinering. Foto: Pharmaq.

- Nei, lakselus-vaksinen kommer ikke nå

Bernt Martinsen, salgs og markedsdirektør i Pharmaq føler seg grovt feilsitert og feiloppfattet av ilaks. – Vi er ikke i nærheten av å lansere en lakselus-vaksine, sier Martinsen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter Martinsens innlegg på Aquavision onsdag, kom ilaks.no med en artikkel hvor Martinsen ifølge ham selv er grovt feilsitert.

- Han skriver ting jeg ikke har sagt, ikke bare når det gjelder lusevaksine, men også når det gjelder teflubenzuron og diflubenzuron som ikke er Pharmaq- produkter slik man kan få inntrykk av i nyhetssaken. I forbindelse med Aquavision ble jeg oppfordret å nevne litt om lakselus-vaksine, noe jeg gjorde, men det betyr ikke at den kommer nå, sier en opprørt Martinsen, til kyst.no.

Les også: Fullt fokus på utvikling av lakselus-vaksine

Ilaks sin overskrift på saken er «Nå kommer Pharmaqs vaksine mot lakselus». Inne i saken skriver de «Pharmaq vil nå rulle ut en vaksine mot lakselus» og Martinsen siteres med at «- Vi har oppløftende resultater fra våre tester med lusevaksine».

Bernt Martinsen salgs og markedsdirektør i Pharmaq. Foto: Pharmaq.

Kan ta flere år  

Han ønsker gjennom kyst.no å oppklare hva som egentlig var tilfellet.

- Vi har ingen vaksine som er i nærheten av lansering. Ingenting er klart til å komme på markedet, men vi har et prosjekt hvor vi ser på ulike kandidater til bruk i en slik vaksine, oppklarer han.

I prosjektet har fiskehelse-selskapet jobbet i over tre år med å teste ut ulike kandidater til vaksinen og på tross av interessante funn vil det ifølge Martinsen, kunne ta flere år før en vaksine eventuelt kan komme næringen til gode.

- Det er tidkrevende arbeid og prosesser. En vaksine mot lakselus tror jeg heller ikke kommer til å være en «silver bullet» som vil løse utfordringene i næringen. Den vil være et verktøy man kan bruke, sammen med flere andre alternativer, utdyper han. Dette vil hjelpe næringen til å håndtere lus på en mer bærekraftig måte, konkluderer han.

Aslak Berge, redaktør for ilaks, kommenterer saken:

- Om vi har skrevet feil, noe som kan skje fra tid til annen, vil vi korrigere det. Jeg vil umiddelbart ringe Martinsen. Men stusser litt over at han velger å ta det opp med kyst.no og ikke meg, når feilen ligger i min sak, sier Berge til kyst.no.