Einar Wathne, president i Cargill Aqua. Foto: Pål Mugaas Jensen

Skal samle havbruksdata i «Aqua Cloud»

- NCE Seafood Innovation kommer til å lanser et pilotprosjekt i år som vi har valgt å kalle «Aqua Cloud». Her skal vi samle data fra de enorme mengdene som genereres daglig, i en database for bedre å kunne forutsi for eksempel lakselusproblemer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det sa Einar Wathne, president i Cargill Aqua Nutrition, som også er en av partnerne i sjømatclusteret, under sitt åpningsforedrag på «Innovation day», som arrangeres dagen før NASF-konferansen virkelig sparkes i gang i morgen.

Han påpekte at det er enorme mengder med data som til enhver tid genererer fra sensorer, måleenheter, og menneskelig registrering, fra alle landets oppdrettsanlegg. Her finnes både selskapsinterne data og også ting som meldes inn i åpne databaser.

- Vi vil gjerne samle dette så det kan analyseres på. Derfor kjører vi i gang et pilotprosjekt på «Aqua Cloud» allerede i år, og håper vi kan lansere det i fullversjon ett år fra nå, sa han.

Han understreket viktigheten av datasikkerhet i dette, for å sikre konfidensialiteten i dataene.

Med seg på laget for å utvikle dette har clusteret fått blant annet IBM.

- Initiativet til dette kom på fjorårets Innovation day, sa han.

Initiativet har nå altså fått modnet og tatt form gjennom året som gikk.

- Det vi forventer å kunne hente ut fra slike analyser er for eksempel å forutsi lakselusproblemer og løse andre utfordringer, sa han.