Loek Vredenberg er teknisk leder i IBM Norge. Foto: Pål Mugaas Jensen

IBM: «Big data» kan gjøre store ting

Enorme mengder data genereres hver eneste dag i verden. De som klarer å utnytte denne informasjonen blir fremtidens vinnere, det sa Loek Vredenberg, som er teknisk leder i IBM Norge på Innovation Day. Nå skal IBM være med på det nye prosjektet «Aqua Cloud».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vredenberg fortalte de i salen om litt av de mulighetene som ligger i begrepet «big data».

- Visste dere at det i fjor i verden ble generert like mye data som i hele menneskehetens tid før det? Ved å ta i bruk denne datamengden kan vi gjøre det usynlige synlig og skape kunnskap, sa han.

Han forklarte at "big data" skapes ved å samle inn store mengder med små data.

- Vi beveger oss fra en situasjon der det handler om hva man vet til hvordan man skal ta i bruk kunnskapen. Det er ikke informasjonen i seg selv som er målet, men å anvende den.

Makroperspektiv

Han forklarte at man kunne dele denne analysen i enten et makro- eller et mikroperspektiv.

- For å gi dere noen eksempler på hva vi i dag gjør. I et makroperspektiv handler det om å forstå verdens kompleksitet, og det å kunne forutsi hva som skjer i verden. Et typisk område er å ikke bare å melde været, men eksempelvis å forutsi når man trenger å vanne og når man skal la være. Dette kan spare vann som er en begrenset ressurs mange steder, illustrerte han

- På mikronivå har vi utviklet en mirochip som kan skille molekyler som er 20 nanometer (nm) store. Frem til nå var begrensingen 1000 nm. Dermed kan vi lytte på celler og har utviklet metoder for å kunne forutsi om en person får prostatakreft, la han til.

Med stor datakraft kan de nå finne frem til svar på dager eller uker, som det før tok årevis å finne ut av.

- Derfor synes vi det også er svært spennende å få være med i «Aqua Cloud»-prosjektet. Målet er å generere informasjon dere tenger i produksjonen.

Les også: Skal samle havbruksdata i «Aqua Cloud»

Han nevnte bildedanalyser som et interessant område de kan bidra på.

- Vi forventer store ting og tror prosjektet vil skape løsninger i dere alle kan ha bruk for, sa han.