Torsk krever ekstra mye lys for ikke å bli kjønnsmoden. Nå merker leverandørleddet at torskenæringen er på vei opp igjen. Foto: Bio Marine

Stor leveranse av undervannslys til torsk

Ved oppdrett av torsk er lys enda mer viktig enn til laks for å kontrollere kjønnsmodning. Nå har oppdrettere begynt å gjøre innhogg i lysmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

For å unngå kjønnsmodning på torsken kreves det at undervannslysene dominerer over det naturlige lysregimet. 

Krever ekstra mye lys

En leverandør som har satset stort på lys til torsk er Bio Marine i Surnadal, og nylig har selskapet inngått avtale om levering av over 100 undervannslys til torskeoppdrettere. 

Svein Svengaard er daglig leder i Bio Marine.

- Torsk krever ekstra mye lys og er ekstra krevende for oss som lysleverandør i forhold til fordeling og oppheng av lysene, sier Svein Svengaard, daglig leder i Bio Marine.

Han forteller at selskapet også har begynt å tilby lysmålinger, for å kontrollere at det er nok lys til stede for fisken.

Tror på torskevekst

Svengaard tror det langsiktige avlsarbeid som har vært utført i offentlig regi, blant annet har lagt til rette for at Norge kan stå foran en spennende framtid innen oppdrett av torsk.

- Vi er har stor tro på at vi sammen med oppdrettere vil lykkes i å kontrollere kjønnsmodningen med bruk av lys. Det er nemlig en nøkkelfaktor for å få til lønnsom drift i torskeoppdrett, sier han.