Konserndirektør Jan Sverre Røsstad Foto: Biomar

Biomar om 2016: Mer funksjonelle fôr og stabilt veg-innhold

Tilbudet av ulike funksjonelle fôr øker, og flere kunder vil ha spesieltilpasset fôr. Konserndirektør  i Biomar, Jan Sverre Røsstad tror ikke på store endringer i råvaresituasjonen på kort sikt, dermed blir det heller ikke så store endringer i hvor mye vegetabiler fôret inneholder. Kyst.no har spurt ham litt om hva Biomar tenker om fôråret 2016. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

  - Vi opplever at oppdretterne i stigende grad anser fôret som en mulighet for differensiering og at derav interessante diskusjoner oppstår. Vi hadde for få uker siden en felles pressekonferanse i  New York med en av våre kunder som har sett mulighetene for slik differensiering. Vi merker også en jevn og god etterspørsel etter funksjonelle fôr. Senest i denne måneden har vi lansert et nytt funksjonelt fôr som har god effekt mot melaninflekker, forteller konserndirektøren.

For Biomar var 2015 til dels preget av en råvareknapphet som følge av El Niño.

- Råvareutfordringene fremkom stort sett som følge av det lave fiskeriet i Peru. Det sviktende volumet i Peru ble imidlertid avhjulpet av et godt fiskeri i Skandinavia, sier han.

Han sier imidlertid at El Niño har ført til høyere råvarepriser for selskapet.

- El Niño har bidratt til høyere priser, men forsyningen har ikke vært kritisk. Størrelsen på fangstene fra kommende fiskesesong i Peru og tilhørende oljeutbytte vil ha stor betydning for prisutviklingen fremover. Historisk har fiskeriene i Peru vært gode etter en El Nino med tilhørende prisreduksjoner på marine råvarer.

Men om det er en kamp om de marine ressursene, tror han ikke dette vil påvirke innholdet i fôret i 2016.

- Vi forventer ikke noen større endringer i forholdet mellom vegetabiler og marine råvarer i 2016 i forhold til 2015, sier Røsstad til kyst.no.

Ikke uvant med varierende markedsvekst

Selskapet har over tid sett at den årlige veksten i oppdrettsbransjen har vært forholdsvis ujevn.

- Den manglende veksten vi ser nå er derfor ikke helt fremmed. For en fornuftig fremtidig vekst er det imidlertid avgjørende at myndighetenes arbeid med ny forvaltningsmodell får en god utgang. Jeg mener det har vært lagt for dagen god vilje, mens derimot forståelsen av de praktiske konsekvensene av forslagene, ikke har vært like god.  Spesielt er det viktig at bransjen ikke mister sin fleksibilitet og at indikatorer som skal brukes for å vurdere lusesituasjonen blir velegnet, sier direktøren.

Lusefôr kan gi indirekte lønnsomhet 

Arbeidet med å forske frem spesielfôr til rensefisk er både krevende og kostbart. På grunn av små volumer er det ikke sikkert fôrselskapene vil tjene penger på det direkte. Biomar ser oppsiden først og fremst gjennom at en bedre lusekontroll vil kunne gi vekst i lakseproduksjonen.

- Våre forskere har arbeidet intenst med å få frem et best mulig fôr for rensefisk, men det begrensede volumet for slikt fôr forsvarer muligens ikke innsatsen direkte. Derimot vil de positive konsekvensene av en vellykket rensefisk-bruk kunne være vesentlig for vekstmulighetene for bransjen ellers, sier Jan Sverre Røsstad .