BioMar lanserer et fôr som skal styrke gjelle- og sirkulasjonshelse, samtidig som det skal beskytte mot lus og håndteringsrelaterte skader. Foto: Alf Dalum

Reduserte gjelleskader i gjentatte forsøk

Resultater fra to nylig gjennomførte forsøk viser at et helsefôr utviklet av BioMar kan redusere forekomst av gjelleblødninger og skader på gjellene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjellehelse er et viktig fokusområde, og BioMar har lenge jobbet med å avdekke hvordan justert næringssammensetning og ulike bestanddeler i fôret kan virke positivt inn på gjellene, skriver BioMar i en pressemelding.

Resultatene er i følge selskapet svært lovende, og de har gjentatte ganger observert mindre forekomst av betennelse i gjellevevet og færre spontane gjelleblødninger hos fisk som har fått testdiett, skriver de.

Samarbeid med Pharmaq Analytiq

I BioMar sitt arbeid med gjellehelse har de samarbeidet med blant andre Alf Dalum som er forsker i Pharmaq Analytiq. Han har doktorgrad innen gjellemorfologi og -immunologi og har utviklet en ny metode for vurdering av gjelleskade som baserer seg på en histologisk vurdering av hele gjellene. I dette systemet får gjellene en totalscore som tar hensyn til type og alvorlighetsgrad av de ulike lesjonene. Dette gjør det mulig å sammenligne gjelleforandringer på tvers av årsaksforhold og sier dermed noe om tilstanden i gjellene generelt. Dette skiller denne metoden fra eksisterende scoringsmetoder, skriver selskapet.

Resultatene er bakgrunn for at BioMar nå lanserer et fôr som skal styrke gjelle- og sirkulasjonshelse, samtidig som det skal beskytte mot lus og håndteringsrelaterte skader.

Fôret er allerede er tilgjengelig for BioMars kunder.