Steinar Wasmuth, administrerende direktør i Bioretur sier det i de aller fleste tilfeller er mye dyrere å tørke slammet før transport. Foto: LHG
Steinar Wasmuth, administrerende direktør i Bioretur sier det i de aller fleste tilfeller er mye dyrere å tørke slammet før transport. Foto: LHG

Vil senke energikostnaden på nytt Mowi-anlegg

Selskapet Tocircle har sammen med SINTEF i flere år jobbet med teknologi som skal kunne redusere energiforbruket for industrielle tørkeprosesser med over 70 %.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet, som er støttet av Forskningsrådet, kalles «Free2Heat» og er etter flere år på forskningsstadiet snart klart for implementering på settefiskanlegget Mowi Fjæra, hvor Bioretur står for den totale slamløsningen. Slamanlegget forventes å starte opp i september 2022.

- Anlegget er i utgangspunktet likt mange av de andre anleggene Bioretur levere og drifter. Forskjellen her er at vi klarer å redusere de samlede energiforbruket med ca. 70 %, forteller Steinar Wasmut, administrerende direktør i Bioretur til Kyst.no.

Tørketeknologien baserer seg på «Superheated Steam»-teknologi (SHS). Ulikt konvensjonelle tørker egenproduserer SHS-tørken tørr damp som brukes som tørkemedium i stedet for luft eller friksjon, noe som i seg selv skal bidra til energibesparelse. Kompressorteknologien skal bidra til en ytterligere energieffektivisering i tørkeprosessen, ved å løfte overskuddsdamp til et høyt trykknivå i ett kompresjonssteg, noe som tidligere ikke har vært mulig på slike høy-temperatur tørker.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk