Illustrasjonsfoto: Linn-Therese Skår Hosteland.
Illustrasjonsfoto: Linn-Therese Skår Hosteland.

Forskere advarer mot fet fisk - igjen

En gruppe forskere tilknyttet bl.a. Haukeland sykehus og universitetet i Bergen går ut og advarer mot å spise fet fisk på grunn av innholdet i dioksiner. – Jeg gir ikke barnebarna fet fisk, hevder førsteforfatteren av en kronikk som de har fått publisert i Tidsskrift for den norske legeforening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bjørn J. Bolann, som er spesialist i indremedisin og medisinsk biokjemi, professor ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland universitetssykehus kom med uttalelsene i et intervju med NRK Hordaland. Med seg som kronikkforfattere har han Sandra Huber og Jan Brox fra UiN, Jerome Ruzzin fra UiB, Henrik Huitfeld fra UiO, og Anne-Lise Bjørke Monsen fra Haukeland Universitetssykehus.

Det er ikke første gangen disse forskeren har advart mot miljøgifter i norsk laks.

Tidligere har blant annet Haukeland Universitetssykehus gått ut og presisert at dette ikke er sykehusets offisielle holdning.

Forskerne påpeker i kronikken at myndighetene viser til grenseverdier for miljøgifter når de angir sine kostholdsanbefalinger.

- Norske studier har påvist helseskader hos barna selv om mødrene har et lavere inntak enn anbefalte grenser. Noe er åpenbart feil, mener de.

Deres innfallsvinkel er at grenseverdiene i Norge er satt for mat som inntas av voksne, mens for små barn som har en hjerne som er i kraftig utvikling, så vil ikke disse være riktig.

- Skadepotensialet er særlig stort i perioder av livet da det skjer en rask vekst og utvikling, som under svangerskap og i barnealder.

De har i kronikken en figur som viser at laks og sardiner er noen av de fiskeslagene med mest av de omtalte fremmedstoffene i norsk kosthold, og konkluderer på en måte som samsvarer med professor Bolanns uttalelser på NRK, der han sa han ikke gir laks til barnebarna.

- Vi må alle arbeide for å redusere nivået av miljøgifter i mat og bidra til at befolkningen velger et kosthold med et lavest mulig innhold av giftstoffer, skriver de.