Lakselus på gjellelokk. Foto: Lars Hamre, Sea Lice Research Centre

– Innrømmer store problemer med lus

Coop vil fjerne alle røkelaks produktene til Seamann Seafood for å sjekke om de finne ytterlige lakselus på fisken, etter en kunde oppdaget lakselus i en pakke. - De innrømmer store problemer med lus, og vi må derfor vurdere hvorvidt det blir et samarbeid med dem i fremtiden om dette ikke blir løst nå, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tirsdag skrev kyst.no en sak om Ina Arild fra Tromsø som kjøpte seg en pakke røkelaks i butikken. Kunden fikk seg en uhyggelig overraskelse, da hun oppdaget at det satt fast flere lakselus på skinnet til fisken. Coop, som solgte pakken beklager og kaller situasjonen uholdbar, ifølge iTromsø som først omtalte saken.

Les også: Kjøpte røkelaks med lus – Coop kaller det en uholdbar situasjon

Kommunikasjonsdirektør i Coop Bjørn Takle Friis, sier til kyst.no at alle Coop-butikkene har fått beskjed om å fjerne røkelaks produktene til selskapet. Han opplyser at røkelaksen som inneholdt lakselus, var produsert av Seaman Seafood fra Tønsberg, som får levert laks fra firmaet Nils Wiliksen AS. Røkelaksen er fra Coops egen lavprisserie X-tra.

- Vi skal nå gå gjennom produktene og sortere ut de som inneholder lus, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis. Foto: Coop. 

- Vi skal nå gå gjennom produktene og sortere ut de som inneholder lus. Det er så synlig der det eksisterer, at vi mener det er mer riktig enn at alt blir kastet. Dette handler om både matsvinn og at det blir en tung økonomisk bør for en liten produsent om alt kastes, forklarer han.

- Innrømmer store problemer med lus

Hvilke konsekvenser får denne situasjonen i deres tilfelle? Hvilke tiltak gjøres?

- Vi har snakket med dem og bedt dem ta tak i problemet umiddelbart. De innrømmer store problemer med lus, og vi må derfor vurdere hvorvidt det blir et samarbeid med dem i fremtiden om dette ikke blir løst nå, sier Takle Friis til kyst.no.

Kommunikasjonsdirektøren ser alvorlig på situasjonen, men legger til at lakselus ikke er farlig å spise.

- Det er ekkelt og skal selvfølgelig ikke forekomme på laksen som selges i våre butikker, sier han.

Hva slags undersøkelser gjør dere for å hindre at lakselusen kommer på laks/røkelaks produkter i butikken?

- Det er strenge rutiner for mattrygghet og det er viktig å påpeke at dette ikke er helseskadelig, kun uappetittlig. Ansvaret for at det ikke fins lus på produktene ligger hos leverandøren, og de skal selvsagt være lusefri når de ankommer butikk, sier han.

Kommunikasjonsdirektøren sier de ikke har fått inn flere klager på dette tidspunkt. Men opplyser at de har funnet lus på flere pakker flere steder i landet som er levert av Seaman Seafood.