Sklinna naturreservat ligger et godt stykke nordvest for Leka. Kart: Barentswatch.

Lekapolitikerne sa nei til Midt-Norsk og Bjørøya

Leka kommunestyre vedtok torsdag at Midt-Norsk Havbruk AS og Bjørøya AS ikke kan etablere oppdrettsanlegg rett utenfor Sklinna naturreservat og sjøfuglkoloni.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppdrettsselskapene Midt-Norsk Havbruk og Bjørøya fikk nylig søknad om etablering av en ny lokalitet ved Storbrakan, med biomasse på 3 120 tonn godkjent av formannskapet i Leka kommune. Men denne uken sa kommunestyret nei til etableringen. 

Med 7 stemmer for (Ap 6+ V 1) og 8 (Sp 7 + SV 1) mot ble det overvekt i kommunestyret for at det ikke skal etableres oppdrettsanlegg på lokaliteten Storbrakan.

Det er det Namdalsavisa som melder.

- Store negative effekter på fuglebestanden

Ifølge avisen valgte ordfører Elisabeth Helmersen fra Arbeiderpartiet valgte å vektlegge de økonomiske fordelene et slikt anlegg vil gi for kommunen.

Hun viste bl.a. til en uttalelse fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) om at det er lav påvirkning på sjøfugl.

Avisen påpeker imidlertid at NINA i samme rapport også skriver at de mener det er stor sannsynlighet for at etablering av et akvakulturanlegg inntil Midt-Norges viktigste sjøfuglkoloni vil kunne få svært store negative effekter på bestanden.

Senterpartiet stemte mot, men vil heller invitere Midt-Norsk Havbruk og Bjørøya til et møte hvor annen lokalisering kunne finnes rundt Leka.

Frank Øren, daglig leder i Midt-Norsk Havbruk, sier til Namdalsavia at de stadig er på utkikk etter nye områder og at området i henhold til arealplanen er et hvor det åpnes for å etablere et oppdrettsanlegg.