Fra venstre: Sander Bergesen(Fjord Maritime), Eivind Espeland(Sulefisk), Michael Niesar(Sulefisk) og Vidar Rabben(Fjord Maritime). Foto: Fjord Maritime

Fjord Maritime og BKK inngår samarbeidsavtale

I samarbeid skal selskapene finne den rette elektrifiseringsløsningen for matfiskanlegg. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fjord Maritime leverer hybridløsninger til matfiskanlegg og har i lengre tid ønsket å tilby en komplementerende løsning. 

- Inntil nå har vi ikke kunnet dekke hele spekteret innen elektrisering av matfiskanlegg. Typisk har kunden selv bestemt hvilke anlegg som skal få batteripakke installert og hvilke som skal ligge på landstrøm. Der har vi i Fjord Maritime måtte takke nei til en del prosjekter, sier Øyvind Bakke. 

BKK er oppdrettsnæringens energipartner for energi- og kommunikasjonsløsninger. Selskapets mål er å gjøre hverdagen til norske oppdrettere smartere, grønnere og mer lønnsom. BKK leverer en komplett elektrisk infrastruktur til oppdrettsanlegget, som kunder leier til en forutsigbar, årlig kostnad. Som totalleverandør, tar BKK ansvar for hele prosessen med installasjon, drift og vedlikehold. Dermed kan oppdretter bruke tiden på det oppdretter kan best – oppdrett.   

Datagrunnlag avgjørende

I samarbeid med BKK finner vi i felleskap med oppdretteren den optimale løsningen. Om det er Fjord Hybrid alene, plug-in hybrid (batteri+landstrøm) eller landstrøm alene, så tilbyr vi den rette løsningen, sier Øyvind Bakke i Fjord Maritime. 

Den rette elektrifiseringsløsningen baserer seg på et datagrunnlag fra et hundretalls flåter. Datagrunnlaget er avgjørende for å finne den rette løsningen og den rette dimensjoneringen.    

Samarbeidet har gitt umiddelbare effekter. Nylig signerte BKK to kontrakter med Sulefisk. 

- Sulefisk har vært en av de mest innovative oppdrettsselskapene i en årrekke. De har tidligere fått installert Fjord Hybrid (batteripakker) på Fureholmen og Guleskjeret, men for lokalitetene Kråkenes og Kvernhusvika var landstrøm og BKKs energipartnerkonsept den rette løsningen.    

- Vi opplever at oppdretterne er veldig fremoverlente når det kommer til elektrifisering av sine matfiskanlegg, mange har gjort mye, men det finnes fortsatt hundretalls av anlegg som ikke har landstrøm eller hybridsystemer på sine anlegg. Elektrifisering er bra for klima og lønnsomt for oppdretter. Og er det noe vi i BKK kan, så er det å bygge, eie og drifte elektrisk infrastruktur, avslutter Pål Tveitevåg, leder elektrifisering i BKK.