Arealplankart for Silda i Vågsøy kommune.

Vil ikke ha oppdrett i akvakulturområde

Blom Fiskeoppdrett har søkt om en ny lokalitet i et område som er regulert til akvakultur. Den lokale velforeningen frykter bl.a. for at støy skal ødelegge morgenkaffekosen. Nå har de protestert på søknaden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Saken er omtalt i Fjordenes Tidendes papiravis. Avisen skriver at Blom Fiskeoppdrett ønsker å etablere et oppdrettsanlegg øst for øyen Silda i Vågsøy kommune – rett sør for Stad. Området er regulert til akvakultur i kommuneplanen (klikk for å se fullstendig kart over området).

Nå frykter velforeningen i område at anlegget vil ødelegge fiskeplasser for sei og kveite, og de hevder også at det skal være et korallrev i området. I tillegg frykter de støy.

- Det vi er redde for er at det blir mye støy. Når en går ut på terrassen med en kopp kaffe om morgenen, så er det eneste du hører kanskje noen fugler som kvitrer, sier leder i Silda Velforening Tore Johansen til avisen.

Velforeningen samlet nylig de lokale til møte, noe som endte med et protestskriv til kommunen.

Daglig leder i oppdrettsselskapet, Øyvind Blom, prøver på sin side så godt han kan å berolige, og tror anlegget skal bli en positiv sak for lokalbefolkningen. Han peker også på at det vil skape to-tre arbeidsplasser i tilknytting til selve anlegget. Han understreker også at de jobber maksimalt for å ikke skulle være til hinder for fiskeriinteresser, og forteller at de også, om det er teknisk mulig, vil koble anlegget til landstrøm så det ikke skal være støyende dieselgeneratorer i sving.

Nå vil selskapet gå i dialog med velforeningen og ønsker å arrangere folkemøte på Silda i juli for å informere om planene.

- Vi er nå tidlig i prosessen, og det er nettopp dialogen som er viktig for å unngå faktafeil, og at folk går rundt å tror noe som ikke viser seg å stemme, sier daglig leder i Coast Seafood, Sverre Sørå til Fjordenes Tidende.

Coast er den største enkelteieren i Blom Fiskeoppdrett med en andel på ca 39 % .