Hydrogensulfid er en velkjent fare i RAS-anlegg, spesielt de som bruker sjøvann. Nå monteres det sensorer som til nå har vært benyttet i landbaserte anlegg, om bord på en av Søvtrans sine båter. Illustrasjonsfoto: Sølvtrans

System som kan overvåke H2S i RAS monteres på brønnbåt

Danske Blue Units målesystem til lakseoppdrett flyttes for første gang fra lands til vanns, når det implementeres på en brønnbåt fra Sølvtrans AS.

Publisert Sist oppdatert

I november installeres målesystemet Blue Unit Lab Station på en brønnbåt fra Sølvtrans. Etter et pilotprosjekt på tre måneder hvor systemet er blitt testet, skal det nå installeres på permanent basis på båten.

Emil Eide Høyesen, fiskehelsespesialist i Sølvtrans AS sier i en pressemelding at systemet er bitt testet på en av deres brønnbåter og det har gitt dem en ekstra mulighet til å kunne spore hydrogensulfid raskt, noe som kan være en utfordring.

Blue Unit Solution er ifølge pressemeldingen et overvåkingssystem til RAS-anlegg der sensorer henter inn tretten vannkvalitetsparametere fra opptil tolv steder i et anlegg om gangen.  Nå monteres det for første gang på en båt.

- Online-systemet kan måle H2S i døgndrift. Det betyr at dårlige verdier kan oppdages i tide. På denne måten kan mange problemer løses før de blir katastrofale for produsenten, sier CEO ved Blue Unit Solutions, Henrik Hamann Juel.

Sensorene er plassert i bokser over vannet med slanger tilkoblet. Det gjør at systemet er enkelt både å installere, bruke, lese av og rengjøre, heter det i pressemeldingen.