Laksefôr illustrasjonsfoto.

Anklages for fusk

Chile: Marfood, Fiordo Austral og Blumar er blant selskapene som anklages for å ha avgitt feilaktige opplysninger om opprinnelse av fiskemel. Blumar tilbakeviser anklagene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Sernapesca dreier det seg om 200 000 tonn fiskemel som ikke skal være opprinnelsesmerket slik loven påbyr. Direktøren i Sernapesca, José Burgos, informert om at i alt åtte selskaper har blitt rapportert for overtredelsene av krav om rapportering av opprinnelsen til råstoff for fiskemel.

Blumar tilbakeviser

- Den 24. desember 2015 mottok vi en melding fra Sernapesca om at de hadde funnet 8,89 tonn fiskemel på vårt fryselager av ferdige produkter i Talcahuano, som ifølge Sernapesca ikke har noen dokumentasjon på lovlig opprinnelse, skriver Blumar i et tilsvar til Sernapesca.

Selskapet hevder videre at avviket utgjør 0,03 prosent av den totale produksjonen, noe som kan tilskrives naturlige svingninger når fiskemel lagres. Melet har den egenskapen at det tiltar seg fuktigheten som omgivelsene har. Det vil si at under ulike lagringsbetingelser kan vekten variere. Det var for øvrig Blumar selv som rapporterte avviket gjennom erklæring av lager av 14. oktober i 2015.

Selskapet legger til at de uavhengig av denne saken støtter arbeidet som Sernapesca gjør på dette området.