Eva Maria Kristoffersen, daglig leder Egil Kristoffersen og Sønner AS. Foto: Therese Soltveit

Fikk ja av Fylkesmannen

Egil Kristoffersen og Sønner har fått lov til å etablere en ny lokalitet ved Gaukværøya i Bø av Fylkesmannen i Nordland, men etaten lister opp vilkår som må imøtekommes for anlegget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet anført av daglig leder Eva-Marie Kristoffersen skriver på sine Facebook-sider at de venter spent på uttalelse og forhåpentligvis tillatelse fra Mattilsyn, Fiskeridirektorat, Kystverket, Fylkeskommunen og anke- og klagebehandling.

- Vi er veldig glade for at miljømyndighetene ser potensialet i lokaliteten.

Det var Blv.no som først omtalte saken.

Villkårene Fylkesmannen har satt er følgende:

«Utslipp fra anlegget skal ikke føre til at organisk avfall akkumuleres over tid eller at gravende dyr ikke kan eksistere under anlegget eller i nærsonen til anlegget. I influensområdet utenfor nærsonen til lokaliteten bør tilstandsklassen ikke være dårligere enn klasse II etter SFT-klassifisering av miljøkvalitet i fjorder og kystfarvann, når det gjelder dypvann, bløtbunnsfauna og sediment, og tilstandsklassen skal ikke ha en negativ utvikling. Det skal foretas jevnlig, risikobasert miljøovervåkning for å dokumentere at kravene til miljøtilstand overholdes.»

Fylkesmannen skriver i oversendelse av tillatelsen følgende:  

«Gaukværøya er en ny lokalitet som ligger i et relativt åpent sjøområde med god ensrettet strøm. De gode strømforholdene vil sikre at partikler fra anlegget vil spres over et stort område og ikke føre til lokal belastning ved anlegget.

Lokaliteten ligger i rett øst for Gaukværøya i Bø kommune. Anlegget er planlagt lagt ut i en tilnærmet nord- sør retning med en fôrflåte i vest mot Gaukværøya Illustrasjonsfoto.

«Egil Kristoffersen & Sønner AS har per i dag mange små og dårlige oppdrettslokaliteter. Fylkesmannen har tidligere varslet at det kunne være aktuelt å trekke tilbake eller justere ned utslippstillatelsene ved enkelte av selskapets lokaliteter. Vi har i den sammenheng oppfordret selskapet til å søke nye lokaliteter, utenfor de små terskelfjordene de ligger inne i dag, for å få bedre miljøforhold i disse fjordene».

«Forholdene inne i disse fjordene er ikke ideelle og en lengre brakklegging av oppdrettslokalitetene disse områdene vil kunne bedre miljøforholdene. Dette forutsetter at selskapet har tilgang på nye lokaliteter utenfor de tersklede fjordene».

«På grunnlag av den kunnskapen som finnes i dag mener Fylkesmannen at strømforholdene og lokalitetens posisjon tilsier at den tillatte produksjonen vil medføre lav risiko for forringelse av de aktuelle naturtypene som hittil er kjent rundt lokaliteten Gaukværøya. Samlet sett mener Fylkesmannen det er riktig å gi en tillatelse til etablering ved Gaukværøya».

«Det har vært et stort engasjement rundt etableringen av lokaliteten Gaukværøya og forurensning fra oppdrett er et av argumentene som blir tatt opp av flere av innspillene til etableringen. Fylkesmannen har gått gjennom alle innspillene, men kan ikke se at lokaliteten Gaukværøy vil kunne føre til uakseptabel forurensning. Samlet sett mener vi at lokaliteten Gaukverøy er viktig for Egil Kristoffersen & Sønner for å kunne fortsette å drive sin virksomhet i Bø kommune. Vi ser også at lokaliteten vil kunne avlaste de lokalitetene som per i dag ikke har rom for noen utvidelser slik at tilstanden i disse fjordene kan forbedres på sikt», kommer det frem»