Illustrasjonsfoto Bolaks.

Bolaks bedrer HMS med "high tech" radioer

Bolaks har gått bort fra det de selv omtaler som upålitelig mobilkommunikasjon, og forteller at digitale radioer har sikret kommunikasjonen, samt bedret sikkerheten for de ansatte på merdkanten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere brukte selskapet mobiltelefoner til å kommunisere på tvers av operasjonen, men disse var imidlertid ikke pålitelige i de ofte utfordrende arbeidsforholdene, spesielt problematisk var det ved nødsituasjoner, om for eksempel en medarbeider skulle falle i vannet.

Selskapet investerte derfor i Hytera digitale radioer på alle lokaliteter, og har til nå bygget seg opp gode erfaringer.

- I en nødsituasjon vil du komme i kontakt med dine medarbeidere veldig raskt, da hvert sekund teller. Du har ikke luksusen til å vente på at noen kanskje henter mobiltelefonen. Sunn fornuft og fokus på å unngå uønskede hendelser er fortsatt grunnpilaren i vår risikostyring, men VHF-radioene gir en bedret følelse av sikkerhet ved rask varsling til både kolleger, nabolokaliteter og alarmsentralen om noen skulle falle i vannet eller havne i en annen nødsituasjon, sier Roar Leksen, kvalitetsleder i Bolaks til kyst.no.

Wilmantas Rackauskas er en av de ansatte som har fått gode erfaringer med radioene. Foto: Roar Leksen.

- Det spesielle med denne radioen, er at vi har valgt å bruke en egen vannsensor som gir fra seg signal ved kontakt med saltvann. Dette er veldig greit om man eksempelvis skulle være bevisstløs.

Automatisk kontroll

Ifølge leverandøren av radioene har oppdretterne i tillegg et perfekt digitalt signal som gir dem en klar lyd uansett hvor de befinner seg innenfor dekningsområdet. De har også en automatisk pre-alarm som går av hvert 20 minutt for å sikre at arbeideren fortsatt er aktiv. Er det ikke svar sendes det ut et nødvarsel.

Leksen forteller at en ansatt allerede har falt i havet, og at alarmen gikk av.

- Heldigvis var det ingen alvorlige skader, men det er en lettelse å vite at alarmen fungerer når det trengs. I utgangspunktet har VHF-radioene økt sikkerhetsnivået og forbedret kommunikasjonen vår, legger Leksen til.