Johan Edvard Andreassen gleder seg til den nye kassefabrikken står ferdig om ett år. Totalt er det investert 80 millioner i Slakteriet Salten N950 de siste årene. Foto: Designia – Lars Antonsen

Bygger kassefabrikk til over 60 mill

Vegg i vegg med slakteriet på Sørarnøy skal det nå bygges en isoporkassefabrikk til over 60 millioner kroner. Daglig leder Johan Edvard Andreassen på Salten N950 gleder seg til den står ferdig om ett år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Slakteriet som tilhører Salten Aqua-gruppen har skutt en aldri så liten gullfugl. Det er kasseprodusenten Bra Kasser as på Herøy som tar hele investeringen, skriver selskapet i en pressemelding.

Vi har gitt et løfte om å kjøpe et visst antall isoporkasser til gjengjeld. Avtalen sikrer begge parter, sier Johan Edvard Andreassen som legger til at det er trist å måtte avslutte et årelangt samarbeid med Løvold Industri.

Laksen slaktes, sløyes og sorteres før den går ut til kundene. I fjor leverte Salten N950 22.000 tonn. Foto: Designia - Lars Antonsen

Salten Aqua-gruppen har forpliktet seg til å kjøpe én million isoporkasser årlig, men fabrikken slik den bygges i etableringsfasen, har kapasitet til det dobbelte.

-Fabrikken som nå etableres har en kapasitet på to millioner isoporkasser årlig. Dette er en langsiktig investering, sier daglig leder Geir Wenberg i Salten Aqua.

Slakteriet på Sørarnøy, som sysselsetter ca 13 prosent av befolkingen på 260 mennesker er en hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet. Som nå også er med på å løse et formidabelt logistikkproblem på fergesambandet Sund – Horsdal – Sørarnøy med den nye fabrikken.

Under hektiske perioder går det 5-7 vogntog med nyslaktet laks ut fra det lille øysamfunnet hver dag. Isoporkassene, som i dag hentes fra Løvold Industri, utgjør et stort volum og fører til stor fergekø begge veier.

-Siden isopor består av 98 prosent luft sier det seg selv at vi ikke trenger en armada vogntog med råvarer ut hit for å kunne produsere kassene, sier Andreassen.

Og luft er det nok av på Sørarnøy. Således byr det ikke på noe problem å skaffe ingrediensene. Tabeller viser at 50 vogntog med isoporkasser kan erstattes med ett vogntog oljebasert råstoff som brukes i kasseproduksjonen.

Slakteriet Salten N950 har moderne lokaler og et bygg på 5000 kvadrat. Den planlagte fabrikken som allerede er under etablering havner vegg-i-vegg og vil bli på 3000 kvadrat. Nye arbeidsplasser er under oppseiling. Oppdrettsnæringen skaper ny aktivitet i det lille lokalsamfunnet. Fabrikken skal stå ferdig allerede våren 2017.

Styrken er en solid fiskerikultur

Eierne er godt fornøyd med resultatet av de investeringer som er gjort på Salten N950. Det er brukt 80 millioner på et slakteri det er et stort behov for.

I 2015 ble det fraktet ut 22.000 tonn fersk slaktet laks fra Sørarnøy. Johan Edvard Andreassen har opplevd kontinuerlig vekst siden oppstarten i 1993.

Ville det ikke vært enklere å etablere et slakteri i mer sentrale strøk?

Jo, det kan man si. I etableringsfasen var det også aktuelt å etablere seg i Bodø. Men vi ble værende her og det er jeg glad for. Fordelene med å være lokalisert slik vi gjør, er flere enn ulempene. Vi er i et øysamfunn der folk er vant til å ta et tak. Folk her ute er vant til å tenke fiskeri og ingen nevner sjutimersdagen. De ansatte står på også i helgene om nødvendig. Her ute eksisterer det en verdifull fiskerikultur og en god arbeidsmoral, sier Andreassen.

Årlig trafikk til/fra Sørarnøy

22.000 tonn / 18,5 tonn i hver bil                              1.200 biler med fisk

800 biler med varer                                                       2.000 biler totalt

  • Vi har de 10 siste årene femdoblet trafikken
  • Anslag for de 10 neste årene er en tredobling
  • Erfaringsmessig slaktes 40% første halvår og 60% i andre halvår.
  • Vi hadde problemer med fulle ferger i nov/des 2015.

Disse eier Salten N950

Salten Aqua 66 %

Kvarøy Fiskeoppdrett 22,67 %

Selsøyvik havbruk 11,33 %