Denne abboren kalt Brachyistius frenatus, skal testes ut som lusespiser i laksemerd. Foto: Wikimedia

Ny art viser potensial som rensefisk

Forsøk viser at to arter av stillehavsabbor har egenskaper som lusespisere på oppdrettslaks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det kommer frem fra forsøk gjennomført ved British Columbia Center for Aquatic Health Sciences i Canada. Foreløpige resultater har vist at stillehavs-abborene Brachyistius frenatus og Rhacochilus vacca spiser lakselus fra oppdrettslaks.

En serie med forsøk støttet av Fisheries and Oceans Canada og the Vancouver Aquarium, har gitt førsteamanuensis Shannon Balfry spektakulære resultater.

- Pile perch (red.adm. Brachyistius frenatus) har lenge vært kjent for å plukke lus av annen fisk i naturen, så vi tenkte vi skulle gi det et forsøk, og det fungerte, uttaler  Balfry til avisen Vancouver Sun.

I et  av forsøkene forsøket ble fire Pile perch, plassert i en kar med 40 laks, infisert med 370 lakselus og innen ti dager var det bare seks lus igjen.

- Det var ganske utrolig, sier hun til avisen.

Ifølge forsøket begynner lusespisingen bare en time etter at de to fiskene er introdusert i samme kar.

- Lakselus fester seg til laks med små kroker, men abborene synes i stand til å fjerne dem uten å forårsake skade, fortalte Balfry.

Merdforsøk

Nå venter større forsøk i lab i år, samt forsøk i merder i begynnelsen av 2018.

Forsøkene får økonomisk støtte fra British Columbia Salmon Farmers Association (BCSFA), Marine Harvest og organisasjonen ”Sea Pact” for å fortsette forskingen.

Oppdrettere i British Columbia bruker mye penger og energi på overvåking og kontroll av lakselus.

- Rensefisk har potensial til å bli en økologisk vennlig måte å kontrollere lakselus, og det vil hjelpe våre medlemmer å oppnå ASC-sertifisering, sier Jeremy Dunn, administrerende direktør i BCSFA til avisen.

BCSFA har som mål at alle oppdrettsanlegg i regionen skal være sertifisert innen 2020.