Mowi skriver i et svar torsdag at de bestrider kommisjonens foreløpige syn.

Mener seks oppdrettsselskaper har brutt konkurranseregler

Mowi, Salmar, Lerøy, Grieg Seafood, Cermaq og Bremnes anklages for brudd på kartellregler. De seks selskapene er ikke enig i anklagene.

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonen skriver i en melding torsdag at de er bekymret for at de seks oppdrettsselskapene har utvekslet sensitive opplysninger knyttet til salgspris, volumer og produksjonskapasitet, samt andre faktorer som påvirker prissetting.

De hevder de har brutt EUs konkurranseregler i perioden 2011 til 2019. 

- Innsigelsen er ikke en endelig beslutning, men heller kommisjonens foreløpige syn om at selskapene som er undersøkt kan ha brutt EUs konkurranseregler, skriver Mowi i en melding torsdag.

Mowi skriver videre at de bestrider kommisjonens foreløpige syn og karakteristikkene om den påståtte oppførselen i markedet for norsk oppdrettslaks, og tror sterkt på at det ikke har vært noe brudd på konkurransereglene.

SalmarLerøyGrieg SeafoodBremnes og Cermaq skriver også at de er uenige i anklagene.

- Redusere normal usikkerhet

EU mistenker at formålet med den påståtte informasjonsdelingen var å «redusere normal usikkerhet» i markedet for salg av norsk oppdrettslaks til EU.

Anklagene gjelder for salget av fersk norsk oppdrettslaks til EU i spotmarkedet. De omfatter ikke salg av laks på langsiktige kontrakter, og ikke fryst laks eller behandlede produkter som laksefileter og røkelaks.

Kan bli milliardbøter

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier til NRK at markedsaktørene frykter at selskapene risikerer betydelige bøter, på inntil 10 prosent av omsetningen.

Mowi har hatt omsetning opp mot 60 milliarder kroner, og boten kan dermed i ytterste konsekvens bli på 6 milliarder kroner.

- Men selskapene nekter jo for dette, så utfallet er uvisst. Det er rimelig å anta at dette er en prosess som det kan ta flere år å avklare, sier Næss til NRK.

Avisen skriver også at de fire av selskapene som er notert på Oslo Børs falt etter nyheten. Klokken 13.00 så det slik ut, sammenlignet med aksjekursen ved åpning:

  • Mowi ned 4,3 prosent
  • Salmar ned 2,3 prosent
  • Lerøy ned 5,1 prosent
  • Grieg ned 4,1 prosent