Anlegget er bygget med resirkuleringsteknologi og har kapasitet til å produsere 3 000 tonn med postsmolt. Foto: Grieg Seafood ASA.

Nytt postsmoltanlegg i Rogaland: - Godt å være i gang

Grieg Seafood, Bremnes Seashore og Vesthavbruk åpner sitt første renspikka storsmolt-anlegg, Tytlandsvik Aqua, i Rogaland i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det er godt å endelig være i gang, sier Nils Viga, daglig leder i Tytlandsvik Aqua i en pressemelding.

Han forteller at de har allerede hatt fisk i anlegget en del måneder.

- Det ser bra ut så langt. Fisken har en tilvekst på omtrent to prosent hver dag, uttaler Viga.

Selskapet melder at de feirer åpningen med fest for ansatte, leverandører, politikere og forvaltning i Rogaland. Anlegget er bygget med resirkuleringsteknologi og har kapasitet til å produsere 3 000 tonn med postsmolt for levering til matfiskanlegg.

Et kinderegg

Oppdretterne er også glade for at anlegget nå er i drift. For Grieg Seafood er postsmolt en av bærebjelkene i strategien for å nå et slaktevolum på 100 000 tonn i 2020, med en kost på eller under bransjesnittet.

- Slik vi ser det er postsmolt et kinderegg der fisken, miljøet og oppdretter vinner, sier Andreas Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood.

Målet er bedre fiskevelferd og overlevelse, bedre utnyttelse av konsesjonene, lavere miljøavtrykk per kilo og lavere kostnader.

RAS-teknologi på land

I Norge har havbruksnæringen mye kompetanse på oppdrett i sjø, men RAS-teknologi på land er relativt nytt.

- Det er spennende å være med på å utvikle denne delen av næringen, sier Viga.

Det er muligheter for utvidelse med flere haller på området til Tytlandsvik Aqua. Anlegget ligger i Hjelmeland kommune.