Andreas Kvame, CEO i Grieg Seafood Foto: Pål Mugaas Jensen.

Rekordresultat tross høye lusekostnader for Grieg

Bergen: Grieg Seafood melder om at andrekvartalet i år er det beste i selskapet noen sinne. Det på tross av at lusekostnadene har vært til dels høye. - Mange sultedager på grunn av lusebehandling vil imidlertid slå ut i tredjekvartal. Men dette begynner å bli bra, sa konsernsjef Andreas Kvame.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet presenterte i dag sine resultater i Bergen under arrangementet Hordaland på børs. Der kunne de fortelle om en EBIT/kg 19,2kr for Q2 for hele konsernet og 22,5 kr i Norge.

Av høydepunkter de trekker frem er at kvartalet har vært preget av et lavt slaktvolum i Finnmark og redusert kostnad i Rogaland.

Driften på Shetland er også forbedret der EBIT/kg er snudd fra røde tall til 22,0 kr.

- For å ta ned biologisk risiko har vi i et godt marked foretatt en forsert utslakting for å ta ned biologisk risiko, sa Kvame.

Gode tall fra Grieg Seafood. Foto: Pål Mugaas Jensen.

- Vi hadde i perioden betydelige utfordringer med lus i Rogaland, som medførte at vi mistet mange fôringsdager. I dag er imidlertid situasjonen stabil, sier han.

Les også: Kvartalsrapporten selskapet sendte ut i forkant av presentasjonen. 

Konsernets slaktevolum i Q2 2016 ble 16 263 tonn sløyd vekt.

- På grunn av forsert utslakting, algeproblemer i BC men ikke minst på grunn av redusert utforing etter sultedager i forbindelse med lusebehandling, tar de ned volumguidingen for 2016 med 2 000 tonn til 68 000 tonn, forklarer Kvame. 

Bruker ikke Bremnesmodellen

Kvame fikk spørsmål om Grieg Seafood ville ta i bruk Bremnesmodellen for å få økte volumer.

  • Vi har reflektert over den, men vi har valt å ikke ville bruke den. Vi tror den blir for dyr. Vi kjenner inngangen i den, men ikke utgangen. Skulle det komme nye kort på bordet vil vi selvsagt vurdere den på nytt, sa han.

Regnskapstalene

Konsernets driftsresultat før biomassejusteringer ble MNOK 312 i 2. kvartal 2016, sammenlignet med MNOK -21 i 2015. Slaktevolumet i 2. kvartal 2016 var 16 263 tonn mot 17 558 tonn tilsvarende kvartal i fjor, som er en volumendring på -7,4%.

Resultatet før skatt og biomassejusteringer ble MNOK 273, sammenlignet med MNOK -20 i 2. kvartal 2015.

Konsernets driftsinntekter ble MNOK 1 682 i 2. kvartal 2016, en økning på 44%, sammenlignet med samme periode i 2015.

- Vi gikk inn i Q2 med et historisk sterkt marked. I Europa ble prisene ytterligere styrket gjennom kvartalet. US-markedet ble imidlertid noe presset mot slutten av Q2, forteller selskapet.

Forventer gode laksepriser

- Det er forventninger om begrenset global tilbudsvekst for laks. Den underliggende etterspørselen etter produktet er sterk. Det forventes derfor gode laksepriser både i resten av 2016 og inn i 2017. I Q3 2016 kan imidlertid markedet bli presset i enkelt uker, noe som kan gi lavere priser i disse periodene.

US-markedet forventes å ha en spesielt god utvikling kommende halvår som følge av redusert tilbud fra Chile.