Jon Arne Grøttum i Sjømat Norge. Foto: Therese Soltveit

- Vi har blitt lyttet til

Fiskeriminister Per Sandberg sendte torsdag morgen ut en pressemelding der det ble orientert om at regjeringen vil innføre den såkalte "Bremnesmodellen" i norsk havbruksnæring. - Dette medfører at lakse- og ørretproduksjonen kan økes gjennom høsten og vinteren mot at bedriftene tar ned produksjonen på vårparten, skriver Sjømat Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har blitt lyttet til. Det gir oss større fleksibilitet, sier direktør for havbruk i Sjømat Norge, Jon Arne Grøttum, i en pressemelding.

- Vi mener at dette er fornuftig både med tanke på at bedriftene i større grad kan markedstilpasse produksjonen, og ved at foredlingsbedriftene får en jevnere råvaretilgang. Det er også helt i tråd med vedtak fattet på Sjømat Norges Generalforsamling for to år siden, sier Grøttum og legger til at det har vært jobbet grundig med dette i Sjømat Norge.

- Dette har vært en lang prosses. Det viser at vi har fått gjennomslag.Vi anbefalte "Bremnesmodellen" i vårt siste møte med statsråden. Vi tok det også opp i Stortinget før de tok sommerferie.

Utjevning 

Målet med endringen er ikke en vekst i lakse- og ørretproduksjonen, men mulighet til å holde en jevnere produksjon.

-Havbruksnæringen opplever at det er unødvendige sesongsvingninger i lakse- og ørretproduksjonen. Når bedriftene nå får mulighet til å ha en noe høyere produksjon gjennom vinteren motvirkes det. Vi får en jevnere tilgang på råvarer. Det sikrer arbeidsplasser i foredlingsindustrien.

Grøttum viser også til prognoser som Sjømat Norges eget produksjonsforum nylig har utarbeidet. De viser at lakseproduksjonen i 2016 forventes å synke med 6% mot 2015, og at det kan bli en ytterligere nedgang i 2017.

- I våre foreløbige utregninger så gir dette begrenset vekst, men den kan gi positivt utslag for enkeltselskap.

-Vi forventer at lakseproduksjonen i 2016 blir lavere enn det den var i fjor. Vi har også lagt bak oss flere år uten vekst i lakseproduksjon. Uten tiltak som dette vil vi oppleve at bedrifter måtte redusere bearbeidingsaktiviteten og at ansatte vil kunne blitt permittert, sier Jon Arne Grøttum.