Nybyggene som er henholdsvis 6500m3 og 4000m3, vil brukes som ordinære brønnbåter, men kan også benyttes som behandlingsfartøy.
Nybyggene som er henholdsvis 6500m3 og 4000m3, vil brukes som ordinære brønnbåter, men kan også benyttes som behandlingsfartøy.

Intership kontraherer to store brønnbåter

Brønnbåtrederiet Intership fra Hareid har kontrahert to brønnbåter ved Sefine Shipyard i Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert

Fartøyene er designet av Salt Ship Design på Stord og MIL Shipping har bistått med kontraheringene. Fartøyene er spesielt utviklet for behandling av lus og AGD på oppdrettsfisk ved bruk av store mengder egenprodusert ferskvann.

Nybyggene som er henholdsvis 6500m3 og 4000m3, vil brukes som ordinære brønnbåter, men kan også benyttes som behandlingsfartøy. De to fartøyene vil være hybridbåter med betydelige batteripakker og skal fullspekkes med norsk utstyr. Begge båtene leveres i løpet av Q3- 2024, der det største fartøyet skal inn på en fast avtale for en større oppdretter.

Rederiet har i tillegg to fartøy under bygging ved det spanske verftet Zamakona, hvorav det ene skal leveres i høsten 2022 og det andre våren 2023. Begge fartøyene vil gå direkte inn på avtaler med oppdrettere like etter levering.

Stor investering

De to brønnbåtene representerer en investering på ca. 1,2 milliard kroner. I tillegg har selskapet altså ytterligere to båter under bygging. Totalinvesteringen for hele byggeprogrammet er på ca. 2 milliarder kroner.

De fire fartøyene som rederiet nå har i ordre, har en betydelig andel norsk innhold. Til nå er det bestilt norsk utstyr for rundt 300 millioner kroner fordelt på de to første brønnbåtene. Rederiet opplyser at det foreløpig er avklart norsk utstyr for over 400 millioner på de to siste, og at det er mulig at det vil bli mer etter hvert.

- Satsingen er resultatet av en stor laginnsats av hele organisasjonen, med Joar Gjerde, Håvard Grøntvedt og Benjamin Reite i spissen. Dette teamet har igjen vist sin slagkraft i det internasjonale markedet i konkurranse med de største aktørene i bransjen sier daglig leder Ole Peter Brandal.

God erfaring med ferskvannsbehandling

COO Kjetil Opshaug er mannen bak selskapets satsing på ferskvannsbehandling med ferskvann produsert om bord.
COO Kjetil Opshaug er mannen bak selskapets satsing på ferskvannsbehandling med ferskvann produsert om bord.

Intership har siden 2016 drevet med ferskvannsbehandling av lus og AGD ved bruk av omvendt osmosesystem.

I løpet av de seks siste årene har selskapet opparbeidet seg god operasjonell erfaring i ferskvannsproduksjon og ferskvannsbehandling. Erfaringen er videre brukt til å aktivt utvikle og forbedre eksisterende og planlagte system. Resultatet er et spesialdesignet omvendt osmosesystem for brønnbåt, som selskapet sier skal gi en svært effektiv metode for lus- og AGD-behandling av oppdrettsfisk.

COO Kjetil Opshaug er mannen bak selskapets satsing på ferskvannsbehandling med ferskvann produsert om bord. Siden det første anlegget ble montert ombord i «Inter Caledonia» i 2016, har han i lag med teamet sitt stått for en rekke tilpasninger og videreutviklinger av system rundt selve ferskvannsproduksjonen. Nybyggene representerer en ytterligere utvikling av teknologien.

- Med vår metode for ferskvannsbehandling oppnår vi svært god score på alle velferdsindikatorer og fisken tar til seg fôr like etter behandling. Metoden har gevinster i form av både økonomi, fiskevelferd og miljø, sier Opshaug.

Intership

Intership ble etablert i 2014. Selskapet tilbyr en moderne flåte med teknologi for håndtering, behandling og transport av fisk. Etter overtakelsen av nybyggene fra Sefine vil den totale flåtekapasiteten i Intership være på om lag 26,200 m3 fordelt på elleve brønnbåter.

Fartøyene opererer i Norge, Chile, Skottland, og på øst- og vestkysten av Canada.