Transporterer dødfisk med vakuum

For å bedre arbeidsforhold og hindre smittefare ved oppdrettsanlegg har Busch Vakuumteknikk utviklet et helt eget system som automatisk transporterer dødfisk ut av anleggene.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi så at flere kunder hadde behov for en enklere måte å transportere dødfisk, så for fire år siden utviklet en av våre ingeniører et eget vakuumsystem som tar seg av dette, forteller Geir Haugness. Han er salgsingeniør hos Busch Vakuumteknikk, som er et av Norges største kompetansesentre innen industriell vakuum- og overtrykksteknologi.

– I et oppdrettsanlegg, som i havet, er det naturlig at noen fisk ikke overlever. Den døde fisken synker ned til bunnen av tanken, før den filtreres ut og hentes opp med hov. Med den nye metoden til Busch legges den døde fisken over i en trakt, og ved hjelp av vakuum trekkes den ned gjennom et rør og videre inn i en oppsamlingstank. Derfra slippes den ned i en kverntank hvor den blir blandet med maursyre, før den kan fraktes bort, sier Haugness.

HMS og smitterisiko

På de fleste oppdrettsanlegg i dag fraktes de døde fiskene ut av anlegget med hov og bøtte. Hele prosessen er manuell og de ansatte bærer på tunge bøtter flere ganger om dagen.

– Ved å transportere den døde fisken i rør ved hjelp av vakuum, blir HMS på arbeidsplassen bedre, og du unngår eventuell smitterisiko i andre deler av anlegget. Fiskene hentes fortsatt opp med hov, men når de legges i trakten skjer resten automatisk, sier Geir Haugness.

Dette er Busch Vakuumteknikk AS:

  • Datterselskap av Busch SE, som er en av verdens største produsenter av vakuumpumper, blåsere og kompressorer.
  • Etablert i Norge i 1990 og holder til i Drøbak, ca. 45 minutter sør for Oslo.
  • Egen ingeniøravdeling som prosjekterer, designer og bygger vakuumsystemer i topp moderne lokaler.
  • 350 m2 lagerlokaler med mer enn 10.000 ulike reservedeler og pumper
  • Serviceavdeling som inkluderer alt fra planlagt vedlikehold, overhaling og utleieservice, til support ved havari og feltutveksling.
  • 3500 ansatte over hele verden, 28 i Norge
  • 63 selskaper i 43 land
  • 6 produksjonsanlegg
  • 120 utviklingsingeniører

Jobber tett med kundene

Dødfisksystemet fra Busch kan installeres i nye og gamle oppdrettsanlegg, og tilpasses hver enkelt kunde.

– Vi er opptatt av å hjelpe kundene best mulig, og foretrekker å være en partner, ikke bare en leverandør, sier Øyvind Sandaas. Han er systemingeniør hos Busch Vakuumteknikk, og har prosjektert flere av dødfisksystemene selskapet har levert.  

– Vi er et internasjonalt selskap, men har egne ingeniører her i Norge som er eksperter på dette systemet. Vi driver med såkalt hybrid skreddersøm, og kartlegger alltid kundens behov for å tilpasse rørlengde, størrelse på pumpe og mottakstank, samt antall trakter. Denne måten å jobbe på reduserer både kostnader og leveringstid, sier Øyvind Sandaas, og legger til at Busch tilbyr serviceavtaler som garanterer for drift i hele anleggets levetid.

Demonstrerer systemet på Aqua Nor

– Sånn jeg ser det, er dette egentlig noe alle anlegg trenger, enten før eller senere. Den dagen Mattilsynet skjerper kravene til håndtering av dødfisk, er dette løsningen. Og frem til da vil du spare mange rygger ved å la et automatisk transportsystem ta over den tyngste jobben, sier Geir Haugness.

Busch Vakuumteknikk AS har allerede installert femten dødfisksystemer i Norge, og Geir Haugness regner med å doble antallet innen få år.  20. – 23. august stiller selskapet ut en modell av systemet på Aqua Nor-messen i Trondheim.

– Vi skal demonstrere prinsippene i systemet, og vise hvordan det hele fungerer. Og ikke minst vil du kunne slå av en prat med en av våre vakuumspesialister om hvordan vi kan tilpasse systemet til ditt anlegg, sier Haugness.